Svijet

Кризни састанци са финиш у Копенхагену

КОПЕНХАГЕН – Премијери Велике Британије и Данске, Гордон Браун и Ларс Локе Расмусен, одржали су „кризни састанак” како би направили план за завршницу Самита УН о клими, који се одржава у Копенахегну.


Браун је у изјави синоћ најавио да треба да се сретне са данским премијером, који је данас преузео и предсједавање Самитом, и оцијенио да на Самиту „предстоје веома тешки преговори у предстојећим сатима”.

Британски премијер се сложио са оцјенама да је Самит УН о спречавању климатских промена у критичној фази после жестоких критика данског председништва Самита.

Кони Хедегард, члан председништва Самита и комесарка ЕУ за климу, саопштила је данас да је први званични нацрт завршног документа Самита сачињен, али се он током дана ипак није формално нашао пред делегатима.

Текст је наишао на жестоке критике Групе 77, која заступа интересе земаља у развоју, јер приједлог споразума није обавезујући и не садржи конкретне цифре дозвољене емисије штетних гасова за земље појединчно.

Самит УН о клими ЦОП15, који је почео 7. децембра завршава се у петак, 18. децембра, а током последња два дана у рад самита треба да се укључи 119 шефова држава или влада.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog