Svijet

Клима у Копенхагену: Потпуно разочарење са грмљавином

ПАРИЗ  - Свјетски медији данас указују на горак укус који је остао иза климатског споразума постигнутог међу великим силама на самиту УН о климатским промјенама у Копенхагену.


У уредничким коментарима говори се о "неуспјеху", "разочарању" и покушајима свјетских лидера да сачувају образ, иако њихов договор не утврђује циљеве о смањењу емисија карбон диоксида, које изазивају загријавање планете.

"Ниске мете, одбачени циљеви: Неуспјех у Копенхагену", гласи наслов у онлајн издању британског листа "Гардијан".

"Климатски самит УН донио је слаб оквирни глобални споразум, али није остварио оно за шта су се залагали Британија и многе сиромашне земље, што доноси мјесеце тешких преговора у будућности", пише овај лист.

"Дејли телеграф" наводи да је "климатски самит у Копенхагену склизнуо у хаос након што су неке од земаља у развоју одбиле план о борби против глобалног загријавања који је подржао амерички предсједник Барак Обама".

"Многи циљеви нису остварени" пише "Њујорк тајмс".  "Споразум се односи на многа питања због чијег су рјешавања лидери дошли овдје. Али многи учесници климатских разговора су незадовољни, од Европљана, који су једини усвојили режим обавезујуће контроле карбонских емисија, до делеата из најсиромашнијих земаља, које су приговарале зато што су изостављене из кључних преговора", наводи овај лист.

Француски љевичарски лист "Либерасион" критикује свјетске силе јер нису постигле договор о глобалном загријавању, али су биле у стању да брзо реагују и санирају посљедице глобалне економске кризе у посљедњих годину дана.

"Морамо да се суочимо са горком истином: када је ријеч о спасавању банкарског система, дијалог је био далеко ефикаснији и одлучнији. Очигледно је лакше спасавати финансије него планету", пише "Либерасион".

Италијанска "Стампа" описала је договор као "фасаду споразума" који је потписан "у посљедњем тренутку на крају френетичног дана ради спасавања образа".

У Данској, земљи домаћину, листови пишу да је исход самита УН потврдио нови свјетски поредак у коме су САД признале Кини статус још једне суперсиле.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog