Sport

Египат на крову Африке трећи пут заредом

Египат освојио седму титулу првака Африке, трећу узастопну. Стријелац јединог гола у финалу против Гане Мохамед Гедо, нови херој Египта. Египћани неће играти на Свјетском првенству у Јужној Африци овог љета, али су се искупили за тај неуспјех, освојивши титулу првака Африке.


 

У финалу на стадиону "11. новембар" у Луанди, против Гане, тренутак одлуке догодио се у 85. минуту. Мохамед Зидан проиграо је имењака Гедоа који је улетио у шеснаестерац Гане и неодбрањивим ударцем савладао Кингсона.

Гедо, коме је ово био први Афрички куп нација, израстао је у правог хероја Египта. Укупно је постигао пет голова на турниру и све је дао као играч који је улазио са клупе! Он је и најбољи стрелац турнира.

"Фараони" су тако стигли до седме титуле првака Африке и треће заредом, што је рекорд који ће тешко бити достигнут.

Гана није имала среће у финалу, али екипа коју тренира Милован Рајевац не треба много да жали. Иако је играла без највећих звијезда, прије свих Микаела Есјена, подмлађена Гана је показала велики потенцијал, а у финалу уопште није играла подређену улогу и чак је у већем дијелу меча била опаснији ривал.

Египат није показао неку блиставу партију игру у финалу, али је по свему приказаном на турниру у Анголи заслужио да се попне на побједничко постоље.

"Фараони" су побиједили у свих шест мечева које су одиграли на турниру. Најприје су у групи савладали Нигерију (3:1), потом Мозамбик (2:0) и Бенин (2:0), у четвртфиналу су били бољи од Камеруна (3:1), у полуфиналу је настрадао стари дужник Алжир (4:0) и у финалу је савладана Гана (1:0).

Одмах послије последњег судијског звиждука, почело је велико славље фудбалера Египта, поједини играчи су се попели на голове и махали заставама, а у Каиру су људи масовно изашли на улице.

Турнир у Анголи остаће упамћен и по невјероватној и шокантној увертири када је нападнута селекција Тогоа, када су погинуле три особе (двије из фудбалске делегације те земље), послије чега се та репрезентација повукла са такмичења.

Услиједио је нови шок када је Афричка фудбалска конфедерација одлучила да суспендује Того из наредна два квалификациона циклуса за Афрички куп нација.

Домаћин наредног, 28. Афричког купа нација биће Габон, 2012. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog