Sport

Сто година српског олимпизма и ЗОИ у Ванкуверу

БЕОГРАД – Предсједник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац у друштву праунука оснивача Српског олимпијског клуба генерала Светомира Ђукића, положио је данас вијенац испред хотела „Москва” на спомен плочу поводом 100-годишњице олимпијског покрета у Србији.


„Велика ми је част што данас имам прилику да вас поздравим са овог места одакле је пре 100 година олимпијска идеја кренула да се шири Србијом. Тог фебруара 1910. неколико српских официра на челу са Светомиром Ђукићем основали су Српски олимпијски клуб”, рекао је Дивац на свечаности поводом јубилеја.

Он је додао да је Олимпијски комитет кроз 100 година дугу историју изградио углед и репутацију и да је од првог наступа 1912. слао своје мисије на све љетње и скоро све зимске олимпијске игре.

„Наши олимпијци су врхунским резултатима оставили дубок траг. У историји смо забележени као 18. формирани национални комитет, од 205 колико их данас има, а наши спортисти су до сада освојили 98 медаља”, рекао је Дивац.

Прослава 100-годишњице Олимпијског комитета, била је прилика и да се исрате спортисти на Зимске олимпијске игре, које ће се одржати у Ванкуверу.

Представљен је тим који ће учествовати, а Јасна Шекарић је заставу коју је носила на церемонији отварања ОИ 2008. у Пекингу предала Дивцу, а он је затим уручио скијашици Јелени Лоловић.

Лоловићева ће 12. фебруара носити заставу на свеченој церемонији отварања Зимских ОИ у Ванкуверу, гдје ће Србију представљати 10 спортиста, шест тренера и четири члана мисије ОК.

Министарка омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић честитала је Олимпијском комитету 100-годишњицу, а спортистима пожељела да достојно представљају Србију у Ванкуверу.

„Наставићемо са радом који смо запоцели 2009. године, како би српском спорту припало место које заслужује - сам врх светског спорта. Желимо да Олимпијски комитет буде један од кључних стубова”, рекла је Самарџић Марковић.

Она је додала да за 10-так дана почињу Игре у Ванкуверу и да су заједничком сарадњом Министарства омладине и спорта и Олимпијског комитета Србије омогућени најбољи могући услови за припреме.

„Од њих очекујемо да дају све од себе како би достојно репрезентовали своју државу и то је све”, рекла је министарка, која се захвалила свима који су помогли и позвала домаће привреднике да у што већем броју улажу у спорт.

Зимске олимпијске игре одржаће се од 12. до 28. фебруара у Ванкуверу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog