Svijet

Хамнеи: Имамо мирољубиве циљеве

ТЕХЕРАН – Ирански нуклеарни програм има мирољубиве циљеве и тежи да обезбиједи самодовољност Ирана, изјавио је у Техерану ирански врховни вјерски вођа ајатолах Али Хаменеи.


„Исламска република има времена и понављам да тежи обезбјеђивању нуклеарне енергије, како би је користила у мирнодопске сврхе, укључујући и стварање енергије”, рекао је Хаменеи на састанку са званичницима из министарства спољних послова и дипломатама, јавио је Ројтерс, позивајући се на државну иранску агенцију ИРНА.

Он је додао да је Иран, упркос свим притисцима, направио велики напредак у нуклеарној технологији и да ће тако и наставити.

Ирански нуклеарни програм биће тема састанка Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) који би требало да сљедеће седмице буде одржан у Бечу.

Западне силе, које оптужују Иран да развија свој нуклеарни програм због производње атомског оружја, воде преговоре о пооштравању санкција тој земљи на нивоу Савета безбједности УН.

Техеран одбацује те оптужбе, али одбија да одустане од тог програма.

Истовремено, замјеник команданта елитне Револуционарне гарде Хосеин Салами је упозорио да би Иран, који лежи на око 50 одсто свјетских енергетских резерви, могао да прекине испоруку енергената Европи и да може својим ракетама да погоди сваког непријатеља, гдје год се он налазио.

„Због Ирана, уколико то одлучи, Европа би морала зиму да проведе у хладноћи”, рекао је Салами на састанку са ратним ветеранима и добровољцима у Керману.

Он је додао да иранске ракете сада могу да погоде непријатеље исламске републике, гдје год се налазили.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog