Sport

Чеси улазе у Јадранску лигу

Регионална кошаркашка лига и убудуће ће бројати 14 тимова, а један од њих биће чешки Нимбурк, одлучено је на Скупштини предузећа Сидро у Љубљани. Максималан број тимова по једној земљи биће четири.


Дуго очекиваном састанку тела које је носилац свих права НЛБ лиге, у понедељак су присуствовали представници свих клубова.

Раније донијета одлука о смањењу броја учесника лиге на 12 тимова, сада је преиначена тако да ће се на Јадрану и даље такмичити 14 екипа, али ипак неће остати све исто као до сада.

Прије свега, број тимова из једне земље биће ограничен на четири, што значи да је актуелна сезона последња у којој је Србија уживала статус кошаркашког лидера региона, са чак пет представника у НЛБ лиги.

То је лоша вијест са састанка у Љубљани, а добра је да је договором отклоњена опасност да Србија са пет спадне на само три екипе.

Лига ће од сезоне 2010/11 бити попуњавана по следећем принципу:

- по једно гарантовано мјесто имаће Србија, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина и Црна Гора (Будућност) - укупно пет мјеста.

- по једно додатно место имаће Србија, Хрватска и Словенија, као земље са представником у Евролиги - укупно три.

- једно додатно место иде земљи са најбољим коефицијентом успешности у НЛБ лиги у последње две сезоне (број остварених победа подељен са бројем тимова), а то је у овом тренутку Хрватска - укупно једно.

- по једно додатно мјесто иде земљама са најбољим коефицијентом успјешности у последњој сезони, а то су тренутно Хрватска и Србија .За преостала три мјеста биће додјељиване такозване специјалне позивнице, такозване "вајлд карте".

Прву ће добити чешки Нимбурк. Према незваничним информацијама, чешки клуб је купио мјесто у НЛБ лиги финансијском гаранцијом којом ће бити покривен значајан дио трошкова организације такмичења.

Тако ће на Јадрану први пут послије сезоне 2002/03, када је играо израелски Макаби, учествовати екипа која није са простора бивше СФР Југославије.

За укључивање Нимбурка добијена је сагласност Улеба, а битно је да Чеси неће преко НЛБ лиге остваривати право на учешће у европским такмичењима. Србија, Хрватска и Словенија ће и даље имати по један тим у Евролиги, док ће из НЛБ лиге у Еврокуп ићи четири тима по пласману, независно од тога из које су земље (не важи за Нимбурк).

Друге двије "вајлд карте" биће дијељене по својеврсном "кључу". На једну могу да рачунају Србија или Хрватска, а на другу Словенија или Босна и Херцеговина. Поента је да Србији и Хрватској буду обезбјеђена по четири места, а Словенији и Босни по два.

Било је ријечи и о промјени власничке структуре, тако што би се Босна одрекла двије трећине од својих 20 одсто акција у корист ФМП Железника и Хемофарма. По истом принципу су Партизан и Црвена звезда раније добили по 6,66 одсто акција (на рачун Будућности), односно Задар и Сплит (на рачун Цибоне).

Одлука о томе је одложена за мјесец дана, што је период током којег ће КК Босна обавити консултације у кошаркашком савезу своје земље.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog