Društvo

Шешељ одбио да се изјасни о оптужници

ХАГ - Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ одбио је данас да се изјасни о кривици према другој оптужници за непоштовање суда, која је у Хашком трибуналу против њега подигнута зато што је у једној од својих књига објавио податаке о 11 заштићених свједока.


Шешељ је образложио да му није достављен материјал који прати оптужницу, односно захтјев тужиоца да се поступак покрене, жалба тужиоца на одлуку којом је претресно веће нашло да нема основа за покретање кривичног поступка, нити одлука жалбеног вијећа које је закључило да има довољно доказа за кривично гоњене.

Судија Батрон Хол сагласио се да Шешељ има право на десет дана одлагања и најавио да ће се почетно појављивање оптуженог пред судом одржати касније.

Претходно је Шешељево изјашњавање по овој оптужници било заказано за 20. април, али је било одложено, јер тужилац-пријатељ суда Брус Мекфарлејн није могао да дође из Канаде, будући да је у том периоду био поремећен ваздушни саообраћај због избијања вулкана на Исланду. Шешељ је изјавио да се „међу притвореницима пронијела гласина да је до одлагања дошло јер је већи број судија и тужилаца славио Хитлеров рођендан, зато што сатанистичка секта која управља Трибуналом покушава да привуче магијске силе“ против њега.

Шешељ је 24. јула прошле године проглашен кривим за непоштовање суда и осуђен на 15 мјесеци затвора због објављивања података о заштићеним свједоцима. Тај предмет се тренутно налази пред Жалбеним вијећем.

Главно суђење Шешељу, по оптужници за злочине над несрпским становништвом у БиХ, Хрватској и у Војводини, прекинуто је крајем матра до даљег. Очекује се да ће посљедњи свједок судског вијећа бити саслушан у мају, послије чега ће Шешељ поднијети захтјев да се оптужница одбаци.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog