Svijet

Путинова брига о поларним медвједима (Видео)

МОСКВА – Премијер Русије Владимир Путин посjетио је данас Александрину земљу, једно од острва архипелага Земља Франца Јозефа у Сjеверном леденом океану, гдjе је учествовао у истраживачкој експедицији у проучавању станишта поларних медвjеда.


Након што је слетио у најсјевернијој руској пограничној области Нагурскаја, Путин је отишао у Руски Институт за екологију и еволуцију, гдје га је директор института Вјачеслав Рошков информисао о активностима експедиције, саопштила је прес служба владе.

Руски премијер је, уз помоћ чланова експедције, ставио огрлицу медвједу, који је претходно успаван из безбједносних разлога, пренијела је агенција Итар-Тас с.

Рошков је рекао Путину да је Руско географско друштво донирало милион рубаља (око 34.000 долара) за истраживање станишта поларног медведа. Донација ће помоћи у очувању и опоравку популације тих животиња.

Путин је у септембру 2008. године ставио сличну огрлицу сибирском тигру на Руском далеком истоку, а у јулу 2009. је посетио острво Чкалов где експедиције истражују путеве миграција белих китова.

У руском делу Арктика живи око 6.000 поларних медведа, а њихова укупна популација броји око 25.000, рекао је Рошков.

Он је навео да се услед топљења леда на Арктику, због глобалног загријевања и људске активности, њихова станишта мијењају приморавајући их да се селе у континенталне делове, гдје је слабија храна и гдје постају лака мета ловокрадица.

„Тешко је израчунати тачан број поларних медвједа, али оно што можемо сигурно рећи јесте да је стопа смртности порасла”, рекла је Никита Овсјаников, свјетски познат руски истраживач поларних медвједа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog