Kultura

Сидран: Још два филма са Кустурицом и умријећу сретан

Писац Абдулах Сидран у отвореном интервјуу за  политички магазин "Глобал", који ће се од сутра наћи на киосцима, прича зашто је отишао Емиру Кустурици и коментарише јавне расправе о томе.


- Зар је то, заиста, тако тешко схватити? Имам још двије филмске приче из свога породичног, аутобиографског квартета и умро бих сретан, све с осмијехом на лицу, да их видим као филмове режиране генијем Емира Кустурице. Ви њега можете вољети и не вољети, презирати, псовати и мрзити - али ће Миљацком протећи океани воде док каква мајка роди филмског режисера барем приближно његове снаге и умијећа.

Лијепо звучи, напримјер: Ахмед Бурић - пјесник! Енвер Пушка - режисер! Али, ако се жели релевантно умјетничко дјело, онда се аматеризму и пацерају каже сиктер! И зовну се мајстори. Кад се мајстори саставе, не треба им се мотати око ногу - прича Сидран.

Прије неколико дана Сидрану је оперисан карцином на грлу. За "Глобал" говори и о томе како се носи с болешћу и ишчекивањем постоперативног зрачења у Загребу.

- У свакој варијанти, веома ће брзо доћи на ред дионица у којој - сасвим документаристички приповиједам о томе које су све особе из нашег јавног живота атаковале на мој живот и моје здравље! Коме све дугујем захвалност за три бајпаса, дијабетес и карцином! Ко је справио ломачу, ко принио дрва, ко зажего пламен, ко додавао иверје... Извест ћу такав доказни поступак да ће некима бити непријатно и улицом проћи - каже угледни пјесник и сценариста.

У врло занимљивом интервјуу Сидран се дотиче и свих актуелних дешавања која су обиљежила наш медијски и јавни простор, не штедећи ни поједине личности.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog