Bcm4s1af56Q

Nauka

Јапанци направили лептира и снимили га како лети

Група научника из Јапана успјела је направити потпуно функционалан модел, реплику лептира - орнитхоптера, те су га и снимили како лети.


О томе су објавили научни рад у часопису Биоинспирејшн & Биомиметикс.

Између разних врста лептира, врста ластавичји реп јединствена је по томе што јој је површина крила релативно велика у односу на њихову тјелесну масу. То у комбинацији с њиховим преклапањем предњих крила значи да имају малу фреквенцију махања крилима у поређењу с другим лептирима те да је њихово гибање крила уопште строго ограничено.

Као посљедица тога, тим лептирима ограничена је способност да активно надзиру аеродинамичну силу својих крила па је кретање тијела пасивна реакција на једноставне покрете махања крила, а не активна реакција на аеродинамику као у других лептира. Како би доказали да тај лептир лети према напријед помоћу једноставних покрета махања, истраживачи су израдили вјерне реплике, назване орнитхопер, истих димензија, копирајући њихов јединствени облик крила ластавичјег репа те ситне мембране и вене које покривају крила.

Кориштењем програма за анализу покрета истраживачи су могли пратити лептирове аеродинамичне могућности, показујући да се лет може остварити једноставним покретима махања без контроле повратне спреге, што је модел који се може примјењивати у будућим аеродинамичним системима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog