Sport

Лејкерси у финалу са Бостоном

Кошаркаши Л.А. Лејкерса пласирали су се у велико финале НБА лиге побједом над Финиксом 111:103 у шестој утакмици финала Западне конференције.


До прилике да одбране титулу и да се боре за свој 16. трофеј, Лејкерсе је преводио Кобе Брајант са 37 постигнутих поена.

Рон Артест је убацио 25 поена, док су најбољи у Финиксу били Амаре Стодемајер са 27 и Стив Неш са 21 поеном. Прва утакмица финала са Бостоном игра се у четвртак у Лос Анђелесу. Лејкерсима ће то бити треће узастопно финале НБА лиге.

Лејкерс и Селтикси, најтрофејнији тимови НБА лиге, састаће се по 12. пут у великом финалу.

Најбољи појединац сусрета, Кобе Брајант постигао је двет поена у последња два минута, укључујући и феноменалан погодак преко Грента Хила 34 секунде пре краја, чиме су Лејкерси дошли до предности од 107:100, чиме је утакмица дефинитивно била преломљена.

Брајант је постигао укупно 37 поена, уз шут из игре 12-25. После Брајанта, најбољи је био Рон Артест са 25 постигнутих поена. Брајанту је то била 10. утакмица са 30 и више поена у последњих 11 плеј-оф утакмица. Он је сада престигао Џерија Веста и изједначио се са Каримом Абдул-Џабаром на другом мјесту са 75. мечева са 30+ поена. На првом мјесту је Мајкл Џордан са 109.

Бостон је прије двије године славио у финалној серији са 4:2, укључујући и незаборавну побједу у шестом мечу 131:92. Брајант је рекао да је садашња екипа зрелија него што је била прије двије године.

„Видјећемо колико смо сазрели. Прије двије године су нас добро надиграли у финалу, сада је шанса да видимо колико смо ’порасли’“, рекао је Брајант.

У својој, можда и последњој утакмици за Сансе, Амаре Стодемајер забиљежио је 27 поена, али је из игре шутирао само 7-20. Стодемајер има клаузулу у уговору по којем може да раскине исти у последњој години и центар Финикса је изјавио како су шансе „50-50“ да ће играти негдје другдје наредне сезоне.

Стив Неш је у својој 118. плеј-оф утакмици постигао 21 поен, уз девет асистенција. То је највећи број мечева које је неко одиграо у плеј-офу, а да није никада играо у финалу. Плејмејкер Санса похвалио је екипу за коју се на почетку сезоне вjеровало да ће тешко стићи и до плеј-офа.

„Можда ће неко рећи да смо играли изнад наших могућности, али ми смо добар тим“, рекао је 36-годишњи Канађанин.

Иако су Лејкерси у последњу четвртину ушли са предношћу од 17 поена разлике, Финикс је на 2:19 до краја имао само три поена заостатка. Ипак, после поготка Брајанта из игре, затим и са слободних бацања, Лејкерси су на 1:43 до краја имали предност 103:96. Стодемајер је смањио са четири везана поена, да би Брајант узвратио и преломио меч.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog