Tema nedelje

Сретко Калинић - месар

Ових дана насловне стране окупира нешто што иначе пуни ступце црне хронике. Зашто је то тако и да ли је Сретко Калинић вегетаријанац?


Медији су пуни доживљаја дружбе Пере Квржице, о томе како је убијао један од оних којима се дивимо у филмовима типа Трипл ХХХ. Иначе, велики је број филмова у којима се величају људи с оне стране закона, све док један не да исповјест која превазилази сваки филм.

О томе како је полиција допустила да да такви људи живе толико дуго у Загребу, гледаћемо у неком новом наставку, али сасвим сигурно ћемо слушати придјев "српски" уз титулу "криминалац" или "убица". Гдје је тај грађански сектор у Хрватској? Замислите се шта би било да и у вашој свијести, овакве вијести иду на насловну страницу, не дај Боже још и на овакав начин:

Шта је радио Калинић

Калинић је признао је да је убијао метком, постављао експлозиве, а неке лешеве транжирао, а затим их мљео у машинама за месо и спаљивао.

Ухапшени припадник "земунског клана" и један од осуђених за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића, Сретко Калинић, открио је хрватској полицији детаље 20 убистава у којима је учествовао, од којих су поједина извршена на најбруталнији начин.

"Починио сам 20 убистава у Србији, Холандији, Шпанији, једно и у Хрватској. Не жалим ни за ким од њих јер су то заслужили. Били су будале", рекао је Калинић хрватским полицајцима.

Радим оном ко плати

"Мене у Србији чека 30 година... Реците шта нудите и све ћу да вам испричам", рекао је, наводно, Калинић.

Хрватско тужилаштво опрезно је у процјенама могуће сарадње с Калинићем, али је заинтересовано зато што је признао једно убиство у Хрватској, по свему судећи Цветка Симића.

Калинић се понудио да свједочи о организацији убиства премијера Србије, Зорана Ђинђића, и да ода имена особа које су наручиле убиство Зорана Вукојевића Вука, заштићеног свједока на суђењу за то убиство. Он је признао и учешће у убиству Вукојевића и Зорана Повића из 2006. године, оба повезана са суђењем атентаторима на Ђинђића.

Мелодрама и романса

Калинић је полицији испричао и позадину сукоба с Милошем Симовићем. У првом разговору није хтио признати да је разлог сукоба Симовићева супруга, него је тврдио да је покушај убиства везан за Симовићевог брата Александра. Касније је признао да је Симовић на њега пуцао из љубоморе.

"Изашао сам да купим панчету, а онда отишао код Симовића, па смо одлучили да свратимо по рибу и месо и направимо роштиљ. Из продавнице смо отишли по бицикле и кренули на језеро. Кад смо дошли, Симовић је био иза мене око пола метра, јер да је био даље од два метра сигурно би ме промашио", рекао је Калинић.

Калинић је полицији испричао да је након неког времена Симовић испалио хитац и погодио га. Калинић је рањен покушао да извади свој пиштољ, али га је погодио још један метак. Симовић је потом окренуо бицикл и почео да бјежи. Симовић је ухапшен у ноћи између сриједе и четвртка, након илегалног преласка хрватско-српске границе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li visoki predstavnik Valnetin Incko treba da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH?

Rezultati ankete
Blog