Društvo

РС: Повећан број самоубистава

БАЊА ЛУКА - У првом полугодишту ове године у Републици Српској (РС) догодило се 146 самоубистава, што је за 12 одсто више него у истом периоду 2009. године.


Највише самоубистава - 118 извршили су мушкарци, а 28 жене, потврђено је Срни у Полицији РС.


Од укупног броја самоубистава, у 99 случајева суицид су извршила лица старија од 50 година.

Највише самоубистава - 67, извршено је вјешањем, 40 ватреним оружјем, девет ручном бомбом, 18 утапањем и 12 на остале начине.

Према показатељима Републичког завода за статистику, на 10 000 становника РС самоубиство мјесечно изврши од једног до пет лица.

Најмање самоубистава има у зимским мјесецима (децембар, јануар, фебруар) а најучесталија су у јуну и мају, те априлу и септембру.

На основу анализа и показатеља до којих се долази обрадом ових случајева и праћењем суицида, основни мотив за самоубитва су старост, страх од самоће и болести, нервно растројство најчешће у комбинацији са сиромаштвом, социјалним статусом и социјалном неизвјесношћу, алкохолизмом, осјећајем без перпсективности уопште.

За малољетна лица која се одлучују на самоубиство карактеристични мотиви су неразумијевање и сукоб са родитељима, несређени односи у породици, неуспјех у школи и слично.

Самоубиства су знатно комплексна појава која представљају друштвени појам, и која због бројности, а и друштвених околности у вези са мотивима и узроцима, осим полиције заслужују већу пажњу и појачан интерес друштвених, социјалних и здравствених институција, истичу из Полиције РС.

Према подацима МУП-а РС, у периоду од 2002. до 2009. године на подручју РС евидентирана су 2 264 самоубиства, од којих се највише - 302 догодило у 2002.

Од укупног броја самоубистава у овом периоду, 1 677 су извршили мушкарци, а 587 жене. Од укупног броја, 1 481 су лица старија од 50 година.

Највећи број самоубистава - 1 121 извршено је вјешањем, 548 ватреним оружјем, 186 ручном бомбом, 197 утапањем и 212 на остале начине.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog