Tema nedelje

Врхунски пословни амбијент

Регион још може да вам завиди, тјеши привреднике ових дана премијер РС.


 

Пише: Синиша Вукелић

Да саберемо. Почело је са Нотарима у марту 2008. Брзину, ефикасност и сву љепоту њихових накнада привредници су брзо осјетили и подсјете се увијек када оснивају фирму, овјеравају документе или сазивају скупштине акционара.

Пет мјесеци касније, у септембру исте године почела је фискализација у РС. Уз једнократани трошак, привредници мјесечно плаћају рачун мобилној телефонији и обавезни годишњи сервис.

Треће: Стигао је Закон о привредним друштвима који је донио нови, неочекиван расход. Фирме су морале извршити пререгистрацију, ускладити интерна акта, сазвати скупштине, платити нотара.

Четврто: Уведена је обавезна годишња ревизије предузећа.

Пето: Враћена је обавезна чланарина свих правних лица у Привредној комори РС.

Шесто: Од фебруара ове године повећани су доприноси за 2,6 одсто. Седмо: Повећан је порез на доходак.

Осмо: Укинут је неопорезиви дио плате, што је заправо највише повећало трошкове привредницима, а не доприноси на које су медији погрешно усмјерили сву оштрицу критике.

У међувремену на снагу је ступио и Закон о поштанским услугама, а плате у јавном сектору су прије које године екстремно порасле, на терет те исте привреде. Све ово се десило и сви ови потези су повучени у последње три године.

Па ко сада може рећи да немамо врхунске пословне услове и да Влада „у континуитету“ не улаже надљудске напоре да они буду још бољи.

(Аутор је уредник портала Капитал.ба. Колумна је објављена у данашњем издању листа ”Еуроблиц”, а преносимо је уз дозволу аутора)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog