Tema nedelje

Додик: Референдум није неопходан

БАЊА ЛУКА - Референдум о наметнутим законима високог представника, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, за сада није неопходан - изјавио је данас предсједник Републике Српске Милорад Додик.


"Закључци Народне скупштине РС представљају политички став парламента РС, али у свјетлу договора о структуралном дијалогу биће поново сагледани", рекао је Додик данас након састанка са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

Додик је рекао да ће на основу ове понуде ЕУ, затражити од Народне скупштине РС да предложи одлуку која ће адекватно осликати новонасталу ситуацију, закључујући да је увјерен да би зато могао добити подршку парламента РС.

Додик је нагласио да РС и њене институције могу бити сигурне да је на највишем нивоу ЕУ спремна да се ангажује и да отвори структурални дијалог о питањима рада и функционисања правосуђа у БиХ.

Он је подсјетио да је РС исказала забринутост на очитим проблемима у правосуђу нарочито Суду и Тужилаштву БиХ, који се односе на непроцесуирање крупних случајева ратних злочина над цивилним српским становништвом, ретроактивну примјену закона, двостепеност у суду и однос нивоа у правосуђу, додајући да је то на радост РС пимјећено од стране ЕУ.

"Ово сматрамо важним кораком након много година сталног упозоравања на ова питања. Разумијемо да је ово почетак дијалога о правосуђу, гдје ће се разматрати недостаци у раду правосудних институција на нивоу БиХ", истакао је Додик, закључујучи да заједно треба тежити успостављању европске праксе и стандарда у складу са европском перспективом.

Ештон: ЕУ брине о БиХ и проблемима са којима се суочава

Високи представник ЕУ за спољну политику и европску безбједност Кетрин Ештон изјавила је да ће ускоро започети структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ, чији ће приоритет бити хитно испуњавање техничких препорука у овом процесу.

Ештанова је након састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком у Бањој Луци рекла да ће први састанак у оквиру овог дијалога бити одржан у Бањој Луци и њиме ће предсједавати комесар Штефан Филе, а тема ће бити реформа правосуђа, функционисање правосуђа на државном, ентитетском и кантоналним нивоима и правни оквири координације надлежности.

"Предсједник Додик је изразио четири конкретне бојазни из ове области и увјерени смо да ће та питања бити предмет дијалога који ће дати могућност да се дође до свеобухватног прегледа стања", рекла је Ештонова новинарима и додала да ће на крају дијалога комисија дати препоруке за рјешавање најургентнијих недостатака

"То је дефинисан институционални механизам којим се рјешавају правосудна питања у земљама у процесу придруживања ЕУ. Легитимна питања захтијевају озбиљну анализу и озбиљан одговор", рекла је Ештонова.

Према њеним ријечима, европска перспектива БиХ је сасвим опипљива и ЕУ дијели визију да ће и БиХ бити њена чланица.

"Данашњи састанак је доказ да ЕУ брине о БиХ и проблемима са којима се суочава. Отварање дијалога о правосуђу је механизам који ће ЕУ активирати као одговор на ова питања", рекла је Ештонова и изразила очекивање да ће покретање овог дијалога довести до рјешења и вратити земљу на европски пут"

У Бањој Луци је данас одржан састанак високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и извршног директора за западни Балкан у Служби за спољне послове ЕУ Мирослава Лајчака са предсједником РС Милорадом Додиком и предсједником Народне скупштине РС Игором Радојичићем.

Састанку су присуствовали предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић, министар за економске односе и региолану сарадњу РС Жељка Цвијановић, предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз, предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић.

Ештонова и Лајчак, који су синоћ допутовали у Сарајево, састаће се данас око подне са члановима Предсједништва БиХ, те предсједницима СДП-а Златком Лагумџијом и СДА Сулејманом Тихићем.

Састанак са Лагумџијом и Тихићем требало би да буде одржан у 12.00 часова, са члановима Предсједништва БиХ у 12.45 часова, док би изјаве за новинаре требало да буду у 13.30 часова.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog