Svijet

Nove ekonomske sile biće Indonezija, Nigerija, Turska i Meksiko

Vašington - Američka banka “Goldman i Saks” predviđa da će za 40-ak godina 11 zemalja koje su trenutno u sjenci sadašnjih članica BRIK postatati ekonomije sa najvećim privrednim rastom, bacivši u zasjenak sadašnje najrazvijene zemlje svijeta, prenosi Tanjug.

Budući “šampioni” privrednog rasta biće između ostalih Indonezija, Nigerija, Meksiko, Filipini i Turska.

U grupi od 11 najvećih budućih rastućih privreda navedene su dalje Južna Koreja i Bangladeš.

Poljska, Čile, Ukrajina i Katar su takođe na toj listi jer su te zemlje ogromnih potencijala i koje po ocjeni konsultanske firme “Ernst i Jang” očekuje lijepa budućnost.

BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Narodna Republika Kina i Južnoafrička Republika.

“Ernst i Jang” je takođe napravio svoju listu 25 zemalja sa rastućim ekonomija uvrstivši zemlje koje će ove godine ostvariti privredni rast od 4,5 odsto, a sljedeće 5,5 odsto, što je dvostruko više od prosječnog rasta svjetske ekonomije.

Zajednička karateristike dolazećih ekonomskih sila je ta što te zemlje predstavljaju “antitezu” sadašnjih razvijenih zemalja u nekoliko domena.

Za razliku od Italije, Japana i Kanade čije stanovništvo stari, a samim tim i domaća potražnja pada, Indonezija i Turska, na primjer, imaju ogromnu populaciju mladih koja teži povećanju standarda i koja je motor privrednog razvoja.

Prema procjeni banke HSBC, oko tri mijarde ljudi će se do 2050. pridružiti sadašnjoj srednjoj klasi sa godišnjim prihodom između 3.000 i 15.000 dolara, a polovina njih biće stanovnici zemalja u usponu.

Prosječna starost stanovnika vodeće nacionalne privrede u svijetu SAD je trenutno 39 godina, NR Kine 35 godina, a Filipina samo 23 godina, što jasno govori o ogromnom potencijalu u pogledu budućih potrošača zemalja sa mladom populacijom.

Indonezija će u 2012. ostvariti privredni rast od šest odsto, Filipini 5,5, Čile pet odsto, dok će Brazil morati da se zadovolji sa 1,5 odsto jer privreda najveće latinoameričke države u velikoj mjeri zavisi od izvoza.

Privreda Indonezije je daleko manje ranjiva na ekonomske spoljne potrese jer 50 odsto domaće potrošnje podmiruje domaćom proizvodnjom.

Ove godine Indonezija je uložila milijarde dolara u popravku puteva, aerodroma, što je u velikoj mjeri dosada kočilo strana ulaganja u zemlju.

Indonezija će 2020. biti deseta najmoćnija ekonomija svijeta, a šesta 2030, prema ocjeni britanskih ekonomista.

Prema prognozi ekonomista “Ernst i Janga”, 11 dolazećih ekonomija svijeta imaju i slabe tačke kao što su korupcija i socijalna nejednakost koji predstavljaju kočnicu njihovog razvoja.

- Svjedoci smo velikog pomeranja težišta svjetske tražnje koje sada ide ka zemljama u usponu, budućim pokretačima ekonomskog rasta - zaključila je Karen Vard, ekonomista banke HSBC za kanadski list “Pres”.

Tanjug/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog