Vijesti

Kabinet predsjednika Dodika demantuje BN televiziju

BANJALUKA - Kabinet predsjednika Republike Srpske demantovao je izvještaj BN Televizije sa konferencije za novinare predsjednika Milorada Dodika, održane u petak, 28. decembra, naglasivši da su javna glasila dužna da istinito i objektivno obavještavaju javnost. U demantiju se ističe da su u neprofesinalnom i nekorektnom izvještaju novinara BN-a sa konferencije za novinare predsjednika Dodika na tendeciozan način, izvlačeći iz konteksta, pokušali da u informativnim emisija dezinformišu javnost.

"Kršeći osnovno pravilo novinarske profesije da su javna glasila dužna da istinito i objektivno obavještavaju javnost, vi ste u izvještaju sa pres-konferencije predsjednika Dodika u više navrata vadili iz konteksta predsjednikove izjave i uz proizvoljne komentare vašeg novinara pokušali im dati potpuno drugi smisao", naglašeno je u demantiju.

Iz kabineta predsjednika smatraju da je na taj način potpuno jasna i nedvosmislena Dodikova izjava da kao predsjednik nema nikakve ingerencije i nikakva ovlaštenja u borbi protiv kriminala i korupcije, u tumačenju BN Televizije prezentovana kao "ne mogu da utičem na borbu protiv kriminala i korupcije".

"To bi valjda trebalo da sugeriše javnosti kako se predsjednik Dodik protivi borbi protiv kriminala i korupcije", navodi se u demantiju upućenom direktoru i glavnom i odgovornom uredniku BN Televizije.

Kabinet predsjednika ističe da je svima jasno da to ne odgovara istini, te da je, Dodik i na toj konferenciji, kao i u bezbroj navrata do sada, pokazao opredijeljenost i podršku u borbi protiv kriminala i korupcije sa kojim se danas bore sve zemlje svijeta.

Iz kabineta predsjednika podsjećaju da je volju da se suzbije kriminal i korupcija u Republici Srpskoj Dodik pokazao kada je inicirao da se formira Specijalno tužilaštvo Republike Srpske, čime su stvorene sve zakonske i institucionalne pretpostavke u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U demantiju se ističe da predsjednik Republike ne može da vodi istrage i hapsi osumnjičene i napominje da su za to zadužene postojeće institucije.

"U više navrata do sada predsjednik Dodik je ukazivao na potrebu angažovanijeg pristupa sudija i tužilaca u Srpskoj tom problemu. Javno je ukazao i na činjenicu da Specijalno tužilaštvo nije opravdalo razloge zbog kojih je osnovano, na šta su ga upozoravali i građani", naglašeno je u demantiju.

U kabinetu smatraju tendecioznim i što novinar BN Televizije u svom izvještaju, u dijelu kada je predsjednik pričao o napretku u suzbijanju kriminala u Republici Srpskoj, nije pustio kompletnu predsjednikovu izjavu.

Emitovan je, napominju iz kabineta predsjednika, samo dio u kome se stiče utisak kako je predsjednik pričao o uspješnoj borbi protiv kriminala samo u istočnom dijelu Republike Srpske.

"Vaš novinar je to potpuno neprofesionalno garnirao svojom zlonamjernom konstatacijom `kao da u zapadnom dijelu ne postoji kriminal`. Istina je da kompletna predsjednikova izjava govori o napretku u borbi protiv kriminala, ne samo u istočnom dijelu, odnosno Istočnom Sarajevu, Trebinju, nego i u Banjaluci, Bijeljini, Doboju. To su primijetili ostali mediji u svojim korektnim izvještajima", navodi se u demantiju.

Iz kabineta ističu da ne žele da utiču na uređivačku politiku bilo kog medija, pa tako i ove televizije, ali da je osnovno profesionalno pravilo da komentari moraju biti jasno odvojeni od vijesti, što se na BN Televiziji ne poštuje.

Svi mediji u Republici Srpskoj, navodi se, imaju potpunu slobodu svoga djelovanja i rada, ali se naglašava da su isto tako dužni da prenose istinu, a ne da je kroje po svom nahođenju.

"Očekujemo da ovaj demanti objavite u istim terminima i emisijama u kojima ste prethodno doveli u zabludu javnost, vadeći iz konteksta dijelove izjava predsjednika Dodika sa konferencije, uz tendeciozne komentare vašeg izvještača", navodi se u demantiju upućenom direktoru i glavnom i odgovornom uredniku BN Televizije

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog