Vijesti

Lagumdžija: EU nije našla grešku u sporazumu SDP-a i SNSD-a

SARAJEVO - Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je danas da EU još nije našla grešku u sporazumu SDP-a i SNSD-a.

"Prije više od mjesec dana dao sam sporazum evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu i specijalnom predstavniku EU u BiH Peteru Sorensenu i još nisam dobio odgovor iz Evropske komisije. Oni to još proučavaju. Još nismo dobili odgovor da nešto iz sporazuma nije dobro", pojasnio je Lagumdžija.
Govoreći o konkretnim rezultatima sporazuma, Lagumdžija je za OBN istakao da su oni već vidljivi u izgradnji koridora Pet ce, a da će uskoro biti i kada je riječ o poslovanju "Elektroprenosa BiH".

„Kad smo u Briselu prezentovali sporazum o `Elektroprenosu` rečeno nam je da je to odlično i pitali su nas zašto se o tome nismo ranije dogovorili. Otkada je formirana korporacije prije sedam-osam godina ništa nije investirano. Sistem se urušava jer se ništa ne investira. Mi smo se dogovorili da to deblokiramo“, kaže Lagumdžija.

On smatra da je sporazum između SDP-a i SNSD-a pokušaj vraćanja povjerenja na konkretnim stvarima.

"Problem u BiH u zadnjih šest i nešto više godina, sa padom `aprilskog paketa, jeste što je srušeno povjerenje. Atmosfera koja je tada vladala dovela je do pada povjerenja u BiH. LJudi su se sve više povlačili u sebe, a krivac se tražio u drugom narodu, pa strankama unutar vlastitog naroda itd. Bilo je pet godina potpune stagnacije“, smatra Lagumdžija.

Prema riječima predsjednika SDP-a, otkad je sporazum postignut vodi se prava hajka protiv njega.

„Sve ono o čemu nismo razgovarali, u medijima pod kontrolom SDA navedeno je kao tačke dogovora“, rekao je Lagumdžija i dodao da je "na Federalnoj televiziji zasjela struktura koja je pod direktnom komandnom palicom SDA, što zbog ucjena, što zbog lošeg finansijskog poslovanja, što zbog ideoloških razloga".

Prema njegovim riječima, za razliku od sporazuma sa SNSD-om, dogovor sa HDZ-om BiH imao je elemente kompromisa, jer je lider HDZ-a BiH Dragan Čović morao da prihvati da ta stranka nema ekskluzivno pravo nad Hrvatima, a SDP je morao da prihvati činjenicu da HDZ ima veći broj Hrvata koji stoje iza HDZ-a.

Kada je riječ o rješavanju političke krize u Federaciji BiH, Lagumdžija je naveo da sadašnji predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić neće podnijeti ostavku, a da će četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu pokrenuti proceduru izglasavanja nepovjerenja Vladi čime će dati jasan politički gest da treba izabrati novu vladu.

 (Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog