Vijesti

Sve manje organizovanih dočeka Nove godine

Manje novca u opštinskim budžetima, rezanje troškova po mnogim stavkama odražava se i na organizovni doček Nove godine u mnogim opštinama širom Republike Srpske. Osim Banja Luke, rijetki su gradovi koja će građanima ponuditi alternativu pored kafića, restorana ili kućne atmosfere.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da na Gradskom trgu u Bijeljini ove godine neće biti organizovan doček ni međunarodne ni Pravoslavne Nove godine. Umjeto toga, ispred bijeljinskog Centra za kulturu biće organizovan doček Nove godine uz bogat kulturno–umjetnički program, naveli su ovom Centru. Početak programa zakazan je za 19.00 časova nastupom glumačke sekcije, kulturno-umjetničkih društava sa područja grada i lokalnog benda "Duo-stav". Za prisutne će biti obezbijeđena rakija i kuvano vino.

Za doček Nove godine na glavnom gradskom trgu u Banja Luci biće utrošeno oko 35.000 KM, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine, a prisutne će zabavljati „Vanja the Frog“, Krajiški trubači i „Balkan ekspres bend“. Gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović  istakao je da će i Pravoslavna nova godina, kao praznik biti obilježena, ali uz drugačiji koncept. Po njegovima riječima, s crkvenim vlastima je dogovoreno da kompletan program bude održan u i oko Hrama “Hrista Spasitelja”.

Direktor kulturnog centra Banski dvor Milorad Petrić izjavio je da će program na Trgu Krajine, 31. decembra, početi u 11 sati i to obilježavanjem dječije Nove godine. Nastupit će dječiji hor „Vrapčići“, a posebna atrakcija bit će „vožnja“ rafting-čamcima po Trgu Krajine. U novogodišnjoj noći Grad Banja Luka osigurat će besplatan prijevoz do Trga Krajine.

U Trebinju tradicionalno nema organizovanog dočeka na otvorenom. U kafićima se cijene rezervacija za najluđu noć kreću od deset do 30 maraka, a u restoranima od 20 do 50 maraka.

U Andrićgradu u Višegradu u novogodišnjoj noći nastupaće rok grupa "Riblja čorba". Ulaz u "grad od kamena" biće besplatan za sve posjetioce. Posljednjeg dana 2012, uoči novogodišnje svirke, "Riblja čorba" će u Andrić gradu promovisati novi album "Uzbuna", a zatim će uslijediti i promocije knjiga Bore Đorđevića "Šta je pesnik hteo da kaže" i Miše Aleksića "Autobiografija uživo".

U Zvorniku pečena prasad i paketići

Opština Zvornik neće organizovati doček Nove 2013. godine na gradskom trgu, ali će obradovati najsiromašnije sugrađane pečenim prasadima i paketićima. Danijel Dragičević, zamjenik načelnika opštine Zvornik, rekao je da je takva odluka donijeta radi štednje i usmjeravanja sredstava socijalno ugroženim porodicama. "Povodom nastupajućih praznika podijelićemo 50 pečenih prasadi (pečenica) najugroženijim porodicama i paketiće za djecu bez roditeljskog staranja i djecu u kolektivnim centrima", naveo je on.

Odlučeno je da se zbog štednje ove godine ne kupuju ni novi ukrasi za grad, koji je okićen kao i prošle godine.

Prijedor: Doček na otvorenom u ponoć i u podne

Administrativna služba grada Prijedora organizovaće doček Nove godine na otvorenom, uz prigodan novogodišnji program na šetalištu u glavnoj ulici. "Ove godine odlučili smo se za domaće snage, a građane će zabavljati lokalni orkestar i vokalni solisti Siniša Lukač i Mirjana Boltić", navodi se u saopštenju gradske uprave.

Novogodišnji program počinje u 21.30 časova nastupom orkestra "Estrade Republike Srpske", a u novu 2013. godinu Prijedorčani će ući uz desetominutni vatromet i čestitku gradonačelnika Marka Pavića.

U gradu na Trebišnjici neće biti organizovanog dočeka Nove godine na otvorenom. Po uhodanoj tradiciji najveći broj njegovih žitelja, pretežno starijih, najluđu noć će proslaviti u kućnoj atmosferi, a ako se odluče da 2013. dočekaju u nekom od ugostiteljskih objekata za to će morati da izdvoje od 25 do 70 konvertibilnih maraka.

Organizovanog dočeka Nove godine u Šamcu neće biti.

Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog