Svijet

Twitter vrijedi 11 milijardi dolara

New York - Prema novom izvještaju analitičke kompanije "Greencrest Capital" Twitter se priprema za IPO (inicijalnu javnu ponudu; javno trgovanje dionicama) ali ne ove godine, već vjerovatno 2014 godine.

Iako Twitter dionicama još ne trguje javno, njegovim dionicama se trguje na sekundarnom tržištu. Na osnovu nedavnih trgovanja, kompanija Twitter, osnovana 2006 godine, dostigla je vrijednost od 11 milijardi dolara.

Twitter je rastao i mijenjao se tokom 2012 godine, dajući naznake da bi uskoro moglo doći do inicijalne javne ponude. Kompanija je napravila i nekoliko značajnih promjena u svom menadžmentu, a ove promjene uključuju novog finansijskog direktora, glavnog operativca i potpredsjednika zaduženog za dizajn.

Posljednja procjena vrijednosti na osnovu finansijskih podataka iz 2011. godine vrednovala je kompaniju na 8 milijardi dolara. Nakon toga, na osnovu trgovanja dionicama kompanije na sekundarnom tržištu, vrijednost Twittera se popela na 10 milijardi dolara, ali nakon razočaravajuće inicijalne javne ponude najvće društvene mreže Facebook vrijednost Twittera je pala na 9 milijardi dolara.

Stoga je razumljivo što Twitter žele sačekati i vidjeti kakva će biti situacija na tržištu u 2013 godini, pa tek onda eventualno izaći sa IPO. Razlog je što su sekundarna tržišta nelikvidna u odnosu na javna tržišta, te procjene koje se baziraju na trgovanju dionicama na sekundarnom tržištu nisu u potpunosti prediktivne za buduću vrijednost poslovanja kao javne kompanije.

Prije 10 mjeseci Facebook dionicama se trgovalo po cijeni od 29,30 dolara, a cijena Facebook dionice sada je 28 dolara.

OnlineTrzsite.com/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog