Svijet

Kameron odbacio mogućnost održavanja referenduma

London - Britanski premijer Dejvid Kameron odbacio je mogućnost kratkoročnog organizovanja referenduma o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji, ocijenivši da je u interesu njegove zemlje da ostane član bloka dvadeset sedam država, javile su agencije.

Kameron je za radio Bi-Bi-Si izjavio da bi referendum bio loš izbor i da, čak ukoliko se i ocjenjuje da se Velika Britanija "ne bi raspala" ako bi napustila EU, ona nema nikakav interes da to učini.

Premijer, čije se izjašnjavanje o ovoj temi nestrpljivo očekivalo, dodao je da namjerava da ponovo pregovara o odnosima Londona i Brisela, javila je agencija Rojters.

On je izjavio da je ubijeđen da ima saveznike u naporima da se Londonu vrate veća ovlašćenja iz Brisela.

Debata o tome da li Britanija treba da izađe iz EU ili ne vodi se već duže vrijeme, a u nju se nedavno uključio i bivši premijer Toni Bler upozorenjem da će se Britanija suočiti sa katastrofom ako ne ostane u središtu EU, dok među građanima sve više opada podrška ideji ostanka u Uniji.

Britanski mediji su ranije spekulisali da Kameron želi da odgodi pitanje referenduma o izlasku Britanije iz EU bar do izbora 2015. godine, jer bi svako njegovo ranije održavanje značilo pad njegove vlade s obzirom da liberali, njegovi koalicioni partneri, odbijaju referendum.

Agencije/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog