Vijesti

Dodik: Koalicija sa SDS-om može biti prekinuta

SARAJEVO - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da se koalicija ove stranke sa SDS-om na nivou BiH može nastaviti, ali i razići u tehničkom smislu, o čemu bi stranački čelnici uskoro trebali razgovarati.

Dodik kaže da su SNSD i SDS formirali koaliciju da bi očuvali jedinstvo u zaštiti interesa Srpske, ali je tu situaciju SDS zloupotrijebio.

"SNSD u parlamentu BiH ima tehnički potrebnu većinu iz Republike Srpske da donosi odluke - devet glasova. SDS-u nedostaje jedan glas da bi to mogao", rekao je Dodik za BHT1.

Odgovarajući na pitanje kako vidi budućnost "vladajuće šestorke", Dodik je rekao da "misli da će se mandat šestorke privesti kraju".

Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske, naglasio je da nije protiv ekonomske saradnje Republike Srpske i Federacije BiH, ali i da i dalje postoje određeni nepotrebni stereotipi.

"Nismo protiv toga da se analizira politika koncesija, to je realno", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da niko nikog ne treba da sprečava u saradnji među entitetima i da za to ima dovoljno prostora.

Govoreći o hidroenergetskim projektima Srpske na Drini, Dodik je naveo da već postoje ugovori sa partnerskim kompanijama iz Njemačke i Italije, da će uskoro biti sačinjen ugovor i sa jednom američkom firmom, te da će u dva projekta biti uključena i Srbija, a djelimično i organi BiH.

Odgovarajući na pitanje da li je u Srpsku ušlo 10 miliona dolara stranog novca za podršku nevladinom sektoru u nastojanjima da sadašnja vlast bude smijenjena, Dodik je rekao da je kada je to izjavio samo prenio informaciju koju je tada imao.

"Nisam pogriješio, možda je finansiranje nevladinog sektora i obimnije, ali se nisam bavio konkretnije tim pitanjima", dodao je Dodik.

Povodom priče o "arapskom proljeću" u Srpskoj, Dodik je rekao da nije paranoičan u vezi sa tim.

On kaže da je nevladin sektor u Srpskoj nezavisan ili protiv vlasti, ali da je veoma zavisan od vlada u inostranstvu, te da, prema evropskoj praksi, zakonom treba omogućiti transparentnost njegovog finansiranja, na čemu će vlasti Srpske ubuduće raditi.

Dodik je ponovio da rekonstrukcija Vlade Srpske trenutno nije na dnevnom redu.

Predsjednik Srpske ponovio je i da ne osporava BiH u dejtonskom obliku, ali da je bio protiv različitih intervencija visokog predstavnika, kao i nagovještaja ustavnih promjena kojima se devastira značaj Republike Srpske.

Predsjednik Srpske rekao je da je u dobrim odnosima sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem.

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog