Vijesti

Gavranović: Obračunaćemo se sa korupcijom i nepotizmom u javnoj upravi

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović potpisao je rješenje o imenovanju Komisije za reorganizaciju gradske uprave čiji će glavni zadatak biti borba protiv nepotizma i korupcije u gradskoj administraciji.

Komisija će do 15. februara predložiti nova organizaciono-kadrovska rješenja unutar gradske administracije.

- Krećemo u borbu protiv nepotizma i korupcije u gradskoj administraciji. U toj borbi ne smije i neće biti nedodirljivih. Komisija će pretresti svaku službu - kazao je Gavranović.

On je istakao da se već radi na izradi kodeksa koji predstavlja osnovu za antikorupcijsku bitku u gradskoj administraciji.

- Formiran je stručni tim koji radi na kodeksu u saradnji sa nadležnim gradskim institucijama. Učinićemo sve da iskorijenimo nepotizam i korupciju iz gradskih službi - istakao je Gavranović.

U sklopu borbe protiv nepotizma pod lupom će biti sve gradske institucije, ustanove i službe, jer su u mnogima rukovodioci zapošljavali najbliže članove porodice. Jedan od mnogobrojnih primjera je Centar za razvoj i unapređenje sela, čiji je direktor Milenko Šarić na mjesto šefa Poljoprivredne službe zaposlio svoju suprugu Zoru. Sekretarica u Centru za razvoj i unapređenje sela je potvrdila da je Zora Šarić šef Poljoprivredne službe koja djeluje u sklopu Centra.

Gavranović kaže da će Komisija osim borbe protiv nepotizma i korupcije raditi i na reorganizaciji gradske administracije.

- Komisija ima zadatak da preispita postojeća organizaciona rješenja. To znači da će doći do prekompozicije odjeljenja, smanjenja broja radnika u nekim sektorima, a tamo gdje bude potrebe pristupićemo kadrovskom jačanju. Trenutno stanje je takvo da će u svim segmentima doći do značajnih promjena - rekao je Gavranović.

Dodao je da gradska administracija mora biti efikasna kako bi odgovorila na sve zahtjeve građana.

- To će biti dobro organizovan servis građana koji će moći da ispuni sve zadatke koji su pred nama u ovom teškom vremenu - naglasio je Gavranović.

Kodeks

Gavranović kaže da će kodeks o antikorupcijskoj borbi biti objavljen vrlo brzo poslije usvajanja.

- On će biti obavezujući za sve zaposlene i biće u funkciji predupređivanja i suzbijanja korupcije u gradskoj administraciji - kazao je Gavranović.

Glas Srpske/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog