Kultura

Izložba i koncert povodom Bogojavljenja u Doboju

DOBOJ - U Doboju je večeras, uoči pravoslavnog praznika Bogojavljenja, otvorena izložba likovnih ostvarenja nastalih prošle godine na 10. jubilarnom sazivu Međunarodne likovne kolonije "Art simpozijum Jahorina".Na izložbi je predstavljeno 11 slika od osam autora iz BiH, Španije, Makedonije, Njemačke i Srbije.

Slike su velikog formata, rađene na platnu tradicionalnim i kombinovanim slikarskim tehnikama na temu figura u savremenoj umjetnosti, rekao je na otvaranju izložbe osnivač Kolonije Lazo Savić.

Prema njegovim riječima, Međunarodna likovna kolonija "Art simpozijum Jahorina" osnovana je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra "Jahorina" i na njoj je prethodnih 10 godina učestvovalo oko 200 poznatih akademskih slikara, vajara, grafičara i istoričara umjetnosti.

"Svi oni su fundus `Art simpozijuma Jahorina` obogatili sa više od 350 umjetničkih ostvarenja", dodao je Savić.

Nakon otvaranja izložbe, održan je 17. Bogojavljenski koncert na kojem je nastupio muzički etno-sastav "Teodulija" iz Beograda.

"Etno-grupa `Teodulija` njeguje izvornu i duhovnu muziku, koja se oslanja na srpsku tradiciju, i više od decenije je prisutna na prostorima Balkana, kao i svuda u svijetu gdje žive Srbi", izjavio je Srni vođa sastava Ivica Stojaković.

Prema njegovim riječima, etno-grupa "Teodulija" koristi stare muzičke instrumente – frule, kavale, tambure, šargije, koji zajedno sa savremenim klavijaturama, basom i bubnjevima daju veoma savremen zvuk.

Izložba slika u Umjetničkoj galeriji u Doboju biće otvorena do 12. februara.

Organizator izložbe slika i koncerta je dobojski Centar za kulturu i obrazovanje, a pokrovitelj grad Doboj.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog