Svijet

Svijetu treba 600 miliona radnika

Svjetska banka ocijenila je da je potrebno stvoriti 600 miliona radnih mesta u svetu do 2020. godine kako da bi se održao korak s rastom stanovništva. Kako se navodi u saopštenju, rješenje tog problema nalazi u privatnom sektoru, koji obezbjeđuje devet od 10 radnih mesta.

U svijetu trenutno ima oko 200 miliona nezaposlenih.

Studija je pokazala da se radno sposobno stanovništvo povećava za 45 miliona svake godine, ali više od trećine ispitanih poslodavaca širom sveta nije uspelo da pronađe zaposlene sa vještinama koje su njima bile potrebne.

Stvaranje novih radnih mesta u zemljama u razvoju može da se ubrza kada uklanjanje prepreka za razvoj privatnog sektora postane prioritet kreatora politike, ocjenjeno je u IFC-ovoj analizi doprinosa privatnog sektora stvaranju novih radnih mesta.

Glavni izvršni direktor IFC-a Đin-Jong Kaj ocijenio je da je nezaposlenost kriza globalnih razmjera i da najviše pogađa najsiromašnije zemlje.

"Kao najveća međunarodna razvojna institucija koja se bavi razvojem privatnog sektora, smatramo da je otvaranje novih radnih mjesta najsigurniji put za izlazak iz siromaštva", istakao  je on.

IFC-ova analiza pokazala je da su nepovoljna investiciona klima, neadekvatna infrastruktura, ograničen pristup izvorima finansiranja za mikro, mala i srednja preduzeća i nedostatak obuke i vještina najveći izazovi za otvaranje radnih mesta u privatnom sektoru.

Beta/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog