Vijesti

Šarić preko Hipo i Rajfajzen banke oprao 1,7 milijardi evra

BEOGRAD - Odbjegli narko-bos Darko Šarić je kroz ulaganja u privredu u Srbiji preko investicionih fondova Hipo Alpe Adrija banke i Rajfajzen banke oprao 1,7 milijardi evra, piše beogradski "Blic".

List navodi da je Šarić oprao novac dajući kredite koje je uzelo čak 600 firmi, pokazala je istraga koju Tužilaštvo za organizovani kriminal i srpska policija provode u posljednje tri godine kao najznačajniju akciju na razotkrivanju pranja novca u Evropi.

U tu istragu, najveću koju je ikada vodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, uključeni su i specijalni policijski timovi iz Austrije i Holandije.

Podaci do kojih je do sada došla policija pokazuju da su krediti uzimani u periodu kada je Šarić posjedovao ogromno bogatstvo, odnosno u periodu od 2006. do 2009. godine.

Najznačajnije saznanje do kog se došlo, a zbog kog su u istragu uključeni i Austrijanci i Holanđani, jeste to što su u pranje novca uključena dva investiciona fonda u Amsterdamu.

Prema saznanjima "Blica", manja suma novca - oko 200 miliona evra, oprana je preko investicionog fonda banke Hipo Alpe Adrija interešnel AG iz Klagenfurta, dok je više od 1,5 milijardi oprano preko fonda Ri istern Jurop fajnens BV, čiji je osnivač Rajfajzen internešnel benk holding AG iz Beča.

Hipo Alpe Adrija banka došla je u centar evropske javnosti nakon što je 2009. godine otkrivena velika korupciona afera u vezi sa uplivom sumnjivog novca u tu banku, zbog čega je uhapšen i prvi čovjek Hipo banke Volfgang Kutlerer.

Prema saznanjima lista, policija je do ovih fondova i načina na koji je pran novac došla praćenjem tokova novca i istragom protiv Šarićevih saradnika, čiji je posao bio finansijski konsalting.

Tako se došlo do imena tri osobe koje bi mogle biti ključni svjedoci o Šarićevom pranju novca - Darko Tošić iz Pljevalja, Dejan Dragojević iz Šapca i Ilija Tomašević iz Pančeva.

Tomašević je bio glavni menadžer kompanije "TMF menadžment BV" u Holandiji, koja je bila zastupnik spornog fonda "Ri istern Jurop fajnens BV".

U ovoj firmi radio je Darko Tošić, koji je učestvovao u švercu Šarićevog kokaina, zbog čega je za njim raspisana potjernica.

Dejan Dragojević je direktor Hipo Alpe Adrija Renta u Beogradu, kao i direktor Hipo grup Nederland holdinga BV, čije je sjedište u Amsterdamu. Inače, radi se o kćerki firmi Hipo Alpe Adrija internešnel AG.

Ove firme, osim direktora i zastupnika, nemaju nijednog zaposlenog radnika, piše "Blic".

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog