Vijesti

Ankete: Čak 80 posto Slovenaca ne podržava Janšinu vladu

LJUBLJANA - Osamdeset posto Slovenaca ne podržava aktuelnu vladu te smatraju da je izlaz iz sadašnje političke krize u formiranju nove parlamentarne većine i odlasku premijera Janeza Janše ili u prijevremenim izborima.

Pokazale su to dvije ankete objavljene u ponedjeljak, tačno godinu dana nakon što je Janša 28. januara prošle godine postao novi predsjednik vlade.

Da ne podržava vladu izjavilo je 80 posto ispitanika u prošlosedmičnoj provedenoj anketi koju je u ponedjeljak objavio Fakultet za primijenjena društvena istraživanja iz Nove Gorice.

Prema istoj anketi, 46 posto ispitanika smatra da bi rješenje za krizu vlade bilo u prijevremenim izborima, bez obzira što bi to izazvalo privremeni zastoj u reformama. Ostali ispitanici smatraju da bi sadašnja vlada desnog centra mogla djelovati još nekoliko mjeseci, ako bi Janša mjesto premijera prepustio nekom drugom, što je on do sada više puta odbio.

Prema anketi koju objavljuje "Delo", 62 posto Slovenaca ne vjeruje da će Janšina vlada, nakon što ju je napustila jedna od stranaka u koaliciji, a to najavljuju još dvije, kao manjinska vlada biti operativna. Zbog toga ih 70 posto smatra da bi sadašnji premijer trebao zahtijevati glasanje o povjerenju vladi u parlamentu. Janša je to prošlog četvrtka odbio. Rekao je da po slovenskom ustavu nema razloga za davanje ostavke te da ona ne dolazi u obzir istaknuvši da vlada i dalje ima sve pune ovlasti. On je rekao kako očekuje da će vlada oko nekih ključnih zakona, kao što su zakon o sanaciji banaka i zakon o holdingu državne imovine, uprkos izlasku nekih stranaka iz koalicije dobiti podršku parlamenta te da će se isto tako osigurati dvotrećinska većina potrebna za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Za političku krizu i ekonomske posljedice koje će uslijediti u slučaju prijevremenih izbora, zastoja reformi te pada kreditnih ocjena za državu Janša je odgovornost prebacio na stranke koje napuštaju vladajuću koaliciju.

Kriza slovenske koalicijske vlade nastupila je početkom mjeseca nakon što je Protivkorupcijska komisija objavila izvještaj prema kojemu su Janša, ali i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković višekratno i sistematski kršili zakon o integritetu javnih dužnosnika i nisu prijavljivali svu imovinu komisiji te za nju ne mogu dokazati porijeklo.

Obojica navode komisije negiraju, a Janša je izjavio da je izvještaj "akt političke inkvizicije", ali da će iznesene sumnje kojima ga se politički diskreditira osporiti pred sudom.

SEEbiz/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog