Vijesti

UNRS - Zabrinutost zbog povećanja političkih pritisaka na medije u RS

Upravni odbor Udruženja novinara Republike Srpske izražava zabrinutost zbog trenda povećanja političkih pritisaka na medije koji je prisutan u posljednje vrijeme u Republici Srpskoj, stvarajući veoma lošu atamosferu za rad novinara.

Upravni odbor apeluje na političke lidere, predstavnike stranaka, te zaposlene u državnim, entitetskim i opštinskim institucijama vlasti da izjavama, prijetnjama, optužbama ili drugim vidovima pritisaka ne otežavaju rad novinara i medija u Republici Srpskoj.
Upravni odbor smatra da politički lideri ili drugi nosioci političkih funkcija u strankama ne mogu da utiču na uređivačku koncepciju medija a koja treba da bude zasnovana na profesionalnim standardima i opšte prihvatljivom kodeksu izvještavanja.
Upravni odbor podsjeća da su mediji čuvari demokratije i kao takvi oni imaju pravo i obavezu da izvještavaju nepristrasno, istražuju sva pitanja za koja smatraju da su bitna u društvu i obavijeste javnost o svojim saznanjima.
Upravni odbor poziva kolege novinare i medije da bez ustručavanja obavjeste Udruženje o svakom vidu pritisaka kojima su izloženi tokom izvještavanja i rada.

predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske
Dragan Jerinić


Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog