Region

Nakon 20 godina pronađena ukradena slika Bogorodica sa djetetom

SPLIT - Nakon 20 godina splitska policija je pronašla sliku "Bogorodica s djetetom", vrijednu oko 700.000 evra, koja je 1993. nestala iz Konzervatorskog odjeljenja u Splitu. U očekivanju zvničnih informacija, hrvatski mediji prenose da se radi o najtraženem i najvrijednem ukradenom umjetničkom djelu u Hrvatskoj.

Riječ je o ulju na platnu za koje neki istoričari umjetnosti tvrde da je djelo majstora Leonardove slikarske radionice.

"Bogorodica" je ukradena iz Zavoda prije završetka restauracije na koju su je poslale časne sestre iz Benediktinskog samostana na Krku.

Za krađu slike policija je osumnjičila 42-godišnjaka sa šireg područja Splita, koji im je sliku i predao i za koju kažu da nije osoba bliska svijetu umjetnosti.

Protiv osumnjičenog je podnijeta kaznena prijava nadležnom Opštinskom državnom tužilaštvu u Splitu, a nije isključena ni mogućnost da je još neko bio uključen u krađu.

Kako neslužbeno saznaje portal index.hr, nakon krađe osumnjičeni je "Bogorodicu" pokušao da proda za pet miliona tadašnjih njemačkih maraka, ali mu to nije pošlo za rukom pa se, navodno, uplašio i sliku sklonio na sigurno.

Policija za sada nije otkrila kako je došla do kradljivca, ali tvrdi da su ciljano išli prema njemu i da na sliku "nisu slučajno nabasali".

Stručnjaci Konzervatorskog zavoda Vanja Kovačioraida Denoni Staničić su pregledale sliku i s 99 odsto sigurnosti tvrde da je to originalna "Bogorodica".

"Ovo je veliki trenutak, sretni smo i radosni. Slika je zarolana nestručno i nekvalitetno te su zbog neprimjerenih uslova čuvanja nastala oštećenja...potrebno je da je ponovo restauriramo...", otkrila je Denoni Staničić.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog