Vijesti

Prvo istraga o Dačiću i Šariću, pa onda odluka o izborima

BEOGRAD - Predsjednik Skupštine Srbije i potpredsjednik SNS Nebojša Stefanović izjavio je da mandat ove vlade nije nužno povezan s rezultatima istrage o susretima premijera Ivice Dacića sa članovima narko-klana Darka Šarića, ali da će na osnovu istrage, zasnovane na dokazima o onome što se dogodilo, SNS moći da formira svoj stav i odluči šta dalje.

Navodeći da jedna od mogućih odluka mogu biti i novi izbori, Stefanović je rekao da ''nikome ne prijete, da su hteli izbore, bili bi za trideset dana", kao i da premijer Dačić treba da odgovara ukoliko bude indicija da je kriv.

On je za današnji "Danas" ponovio da bi SNS izbori najviše odgovarali, jer bi, kako je naveo, na osnovu rejtinga stranke i popularnosti Aleksandra Vucića mogli sami, ili uz pomoć neke manje stranke, da formiraju vladu.

"Mi smo, ipak, pokazali da nam stranački razlozi nisu iznad državnog interesa. Verujemo da dok god ova vlada i ovo rukovodstvo postižu rezultate, treba im dati šansu", dodao je Stefanović.

Napominjući da je vladajuća većina u parlamentu stabilna i da za sada ne postoje nikakve tenzije među koalicionim partnerima, Stefanović je rekao da različitosti koje postoje unutar koalicije ne mnogu biti razlog za raspad, jer se radi o koaliciji "sazdanoj na želji da se stvari u Srbiji menjaju i da se zemlja reformiše, a dok se ti ciljevi ostvaruju, sistem će funkcionisati stabilno.

Odgovarajući na pitanje vjeruje li premijeru Dačiću da nije znao ko je Rodoljub Radulović, Stefanović je rekao da se ne radi o tome da li mu vjeruje ili ne, i da, ako postoji negativna indicija da je Dačić kriv on za to treba da odgovara, ali to treba da pokaže detaljna istraga.

Stefanović se založio za prestanak bavljenja spekulacijama. Izbora će, prema njegovim riječima biti, ukoliko vide da ne postoji saglasnost da Srbija ide ka EU, da se bori protiv korupcije i kriminala, ali i ako neko pokuša da spriječi otkrivanje afera u Razvojnoj banci Vojvodine, Galenici ili slucaju Šarić, izaći ćemo pred građane i reći da za nas u takvoj vladi nema mjesta.

Stefanović jer rekao i da je SNS apsolutno nezadovoljna radom pokrajinske vlasti, jer smatraju da je veoma loše obavila posao, "da su investicije na niskom nivou, da su krediti odobravani onima koji nisu imali namjeru ikada da ih vrate...".

Ali, SNS kao stranka, ne raspisujemo izbore, iako će i dalje nastaviti da ukazujemo šta u Vojvodini nije dobro, a Pokrajina treba da dobije ozbiljnu i odgovornu vlast i za to ćemo se zalagati, naveo je Stefanović.

Odgovarajući na pitanje o zahtjevima za ukidanje autonomije Vojvodine, Stefanović je istakao, da je ''apsolutno protiv ukidanja autonomije Vojvodine".

Predsjednik srpskog parlamenta je rekao i da je će poslije sjednice Glavnog odbora SNS moći da detaljnije govori o tome da li će ta stranka insistirati na izborima u Beogradu.

Prema njegovoj ocijeni, "gradska vlast nema viziju kako Beograd treba da izgleda, ništa ne čini na ostvarenju novih projekata, bezidejna je, a grad prezadužen.

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog