Vijesti

Džombić radnicima u pravosuđu: Obustavite štrajk odmah i dobićete punu platu za januar

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Aleksandar DŽombić poručio je predstavnicima Sindikata pravosuđa da je spreman na dogovor da plate svim radnicima koji su u štrajku budu isplaćene u punom iznosu samo u slučaju da odmah obustave štrajk, a sindiklaci su najavili da će u srijedu, 13. februara odlučiti o tome.

DŽombić je danas, zajedno sa ministrom pravde Goranom Zlatković, razgovarao sa predstavnicima Sindikata pravosuđa o štrajku administrativnih radnika u pravosudnim institucijama Republike Srpske, dosadašnjem toku štrajka i njegovim posljedicama.

On je rekao da je zbog obračuna plata, za period štrajka, veoma važno da podaci o broju radnika koji su u štrajku budu usaglašeni između poslodavaca i Sindikata, jer se ne smije dogoditi da plata ne bude isplaćena onima koji su radili, odnosno onima koji nisu bili u štrajku.

DŽombić je naglasio da onima koji štrajkuju plate neće biti isplaćene, a onima koji su uključeni u minimum procesa rada plate će biti umanjene, što je u skladu sa Zakonom, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

On je podsjetio predstavnike Sindikata na ponudu Vlade Republike Srpske od 20. januara da je spreman da u narednih šest mjeseci, na osnovu analize prihoda, razmotri mogućnost vraćanja plata, te da to Sindikat tada nije prihvatio.

Uprkos tom odbijanju, Vlada Republike Srpske, ističe premijer, nastaviće da, dodatnim analizama, u skladu sa fiskalnim kapacitetom, radi na tome da plate radnika u javnoj upravi budu postepeno vraćene, i to vodeći računa o najugroženijim kategorijama kao prioritetu.

DŽombić je u razgovoru sa predstavnicima Sindikata pravosuđa, u čijoj delegaciji je bila i predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić,
naglasio da ovo nije početak pregovora, kako su to u javnosti predstavili pojedini predstavnici ovog sindikata.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu održano više sastanaka i pregovora između resornog ministarstva i predstavnika sindikata, kako je zakonom i predviđeno.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović, na sastanku u kabinetu premijera Srpske u Banjaluci, zatražio je da radnicima koji su u štrajku, ipak, budu isplaćene pune plate, pozivajući se na mogućnost koju ostavlja član 16. Zakona o štrajku, a kojim je, između ostalog, predviđeno da radnici u vrijeme štrajka ne primaju platu, osim ako se drugačije ne dogovore sa poslodavcem.

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će izmjene Krivičnog zakona i uvođenje krivičnog djela uvrede i klevete uticati na slobodu govora u Republici Srpskoj?

Rezultati ankete
Blog