Vijesti

DODIK: Opozicija sada diže dreku, a 2006-e su meni prebacili “vruć krompir“

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je zatražio od Narodne skupštine Srpske da na jednoj od narednih sjednica u dnevni red bude uvršteno njegovo obraćanje o stanju u Republici Srpskoj. "Potrebno je da na sjednici parlamenta Srpske široj javnosti dam svoje viđenje situacije u Republici Srpskoj", istakao je Dodik.

On je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci kritikovao najveće opozicione partije u Srpskoj i njihove lidere i ocijenio da nisu ništa napravili za Srpsku, te da je zahvaljujući SNSD i njihovim partnerima Srpska postala važan faktor na međunarodnom i na nivou BiH.

"Bez obzira na opštu galamu i dreku koju pokušava da napravi opozicija, podržana određenim medijima iz Republike Srpske, situacija u Srpskoj ostaje stabilna. U političkom i institucionalnom smislu Srpske nema posebnh izazova.

Ona je suočena sa izazovima na ekonomskom planu koji su dio naših slabosti iz prošlosti, generisanih od samog rata, načina privrede koji je ovdje prije rata bio dominantan, neuspješne tranzicije, pljačkaške privatizacije koja je dodatno devastirala privredu, a na šta je svoj pečat dala globalna ekonomska kriza", naglasio je Dodik.

On je istakao da pojedini krugovi u Srpskoj, predvođeni opozicijom, pokušavaju da naprave određenu korist samo za sebe vodeći "stare i propale" koncepte razvoja koji nikada nisu i neće dati ništa dobro Republici Srpskoj.

"Na političkoj sceni se nalaze isti oni politički akteri koji su Srpsku napustili onda kada je, prema njihovom mišljenju, bila gotovo izgubljena. Mladen Ivanić, Dragan Čavić, Mladen Bosić i drugi su 2006. godine, bez projekta i programa, u potpunoj devastaciji Srpske vidjeli jedino izlaz u tome da `vruć krompir` prebace nama, a sada se pojavljuju kao neki navodni spasioci", istakao je Dodik.

Od kada je SNSD na vlasti, istakao je Dodik, Srpska nikada nije bila veće gradilište i nikada nije bilo više gradnje, a od 2006. godine potpuno je vraćena na scenu političkog odlučivanja u BiH.

"Republika Srpska danas nije neko ko se ne pita, ko se zaobilazi u BiH i s kim možete lako da završite stvar. To su mogli da završe samo sa Ivanićem, Čavićem i Bosićem, tim istim koji se sada pokušavaju ponuditi narodu kao `kukavičije jaje` u nastojanju da prikažu da su samo oni sposobni, a pri tom ne daju niti jedno rješenje ni vidljiv ili održiv projekat za budućnost", naglasio je Dodik.

On je dodao da se u toj opštoj halabuci i neprofesionalnosti određenih medija govori o konceptu koji podrazumijeva urušavanje snage vlasti u Srpskoj, a time i snage Republike.

"Nikada nam nije palo na pamet da sebe identifikujemo sa vlašću i da smo mi ti koji su nezamijenjivi, ali što se tiče ovih koji se danas nude predvođeni Ivanićem, Čavićem, Bosićem i BN televizijom, mi smo za njih apsolutni favoriti u svemu onom dobrom što treba da ima Republika Srpske", naglasio je Dodik.

On je istakao da aktuelna vlast u Srpskoj ima čime da se pohvali i za to ima argumente. Lider SNSD-a je ocijenio da se snaga Republike Srpske ogleda u tome da je ona danas važan faktor međunarodnih komunikacija u smislu političkih razgovora i ima jasne stavove o svim otvorenim pitanjima koji su pred BiH i njenom evropskom perspektivom.

"Od Bosića, Ivanića, Čavića i drugih smo naslijedili politiku centralizacije BiH koja se promovisala kroz priču o takozvanoj Funkcionalnoj BiH, a koja je podrazumijevala isključivo centralizaciju BiH. To je učinjeno tako što je više od 50 nadležnosti preneseno na nivo BiH u periodu vlasti SDS, PDP i Dragana Čavića", podsjetio je Dodik.

On je istakao da kretanje prema EU nije sporno, ali će ono biti učinjeno u skladu sa Ustavom. "Tako smo danas došli do dominantnog procesa u BiH koji se zove koordinacija različitih nivoa vlasti, a ne centralizacija i ne poltronstvo koje su pokazivali Ivanić i Čavić", rekao je Dodik.

On je naglasio da PDP pokušava od sebe da otkloni priče u vezi sa propalom privatizacijom. "U 900 privatizacija inkasirano je 20 miliona KM. Aktuelna vlast u Srpskoj je putem privatizacije obezbijedila 1,5 milijardi KM koje su uložene širom Srpske kroz infrastrukturne projekte", rekao je Dodik.

On je naglasio da je Formiranje Investiciono-razvojne banke Republike Srpske jedno od kapitalnih ekonomskih poteza koje je aktuelna vlast učinila. "Neka Čavić, Ivanić i Bosić pokažu čime su odbranili Republiku Srpsku. Time što su prodali vojsku ili time što su napravili indirektne poreze? Najveći zločin prema Srpskoj napravio je Ivanić kada je pristao da se formiraju indirektni porezi i kada je prenio fiskalni suverenitet sa entiteta na BiH", podsjetio je Dodik.

On je istakao da je novac sada prenesen na nivo BiH, jer je Ivanić prihvatio zakon koji kaže da će entitetima pripasti ono što preostane tek kada se izmire potrebe BiH".

"To je jedan od strateški najgorih postupaka promjena fiskalnog suvereniteta, jer da Srpska danas vlada svojim prihodima imali bismo daleko bolju i ekonomsku i socijalnu poziciju", konstatovao je Dodik.

Govoreći o kriminalu i korupciji u Srpskoj, Dodik je rekao da se i tu "digla opšta galama" i podsjetio da je aktuelna vlasti formirala Specijalno tužilaštvo koje upravo ima za cilj da se bori protiv kriminala i korupcije.

"Priču o tome ko je kriminalac, a ko nije jedino može da utvrdi sud. Politička hajka može i treba ponekad da pomogne da se stvore uslovi da se to desi, ali ne možete nikoga proglasiti krivim ako nije kriv i ako to sud nije to potvrdio", rekao je Dodik.

Komentarišući stav pojedinih sociologa da je u mentalitetu naroda sa ovih prostora da imaju vođu, te kakav je njegov stav o tom pitanju i da li je loše da u nekom društvu jedan čovjek bude ispred institucija, Dodik je rekao da Republika Srpska ima veoma jake institucije koje su, od 2005. godine do danas razvijene u kapacitetu koji je danas nezamjenjiv.

"Danas je veoma jasno da bez Narodne skupštine nema niti jedne odluke koja bi mogla biti donesena na nivou BiH. Veoma intezivno se radi u svim tim segmentima i Vlada se takođe sve vrijeme bavila svim otvorenim i važnim pitanjima
", rekao je Dodik.

On je naglasio da svoj posao radi veoma predano, da partiju i državu vodi na način kako misli da treba i kako je najbolje za njih.

"Mislim da za to imam uspjeha bez obzira na osporavanja",

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog