Vijesti

U petak svečana akademija i prijem za generale

Dan boraca odbrambeno–otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka biće obilježen sutra i u petak, 15. februara, u Višegradu i Banjaluci svetim liturgijama, parastosima, polaganjem vijenaca, svečanom akademijom, te prijemom za generale Vojske Republike Srpske kod predsjednika Republike.

Pomoćnik ministra rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske i zamjenik predsjednika Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović istakao je da je u temelje Republike Srpske živote ugradilo 23.000 boraca, te da je kroz jedinice Vojske Republike Srpske prošlo više od 200.000 boraca.

On je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da su u četverogodišnjoj borbi vođene mnoge bitke za slobodu i očuvanje Republike Srpske, a jedna od najvećih je bila proboj Koridora.

Milunović je pojasnio da je za Dan boraca odbrambeno–otadžbinskog rata Republike Srpske izabran 15. februar, dan kada je 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, prva uspješno organizovana borba srpskog naroda za slobodu, kao simbol slobode u srpskom narodu.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da program počinje sutra u Višegradu svetom liturgijom i parastosom u manastiru Dobrun, te polaganjem vijenaca na spomenik voždu Karađorđu.

"Obilježavanje Dana boraca odbrambeno–otadžbinskog rata u Banjaluci počinje u petak, 15. februara, svetom liturgijom i parastosom poginulim borcima u crkvi Svete Trojice, polaganjem vijenaca na spomen obilježju poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija i na spomen kosturnici, a završava se prijemom za generale Vojske Republike Srpske kod predsjednika Republike i svečanom akademijom u Banskom dvoru", dodao Dunjić.

(SRNA/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog