Vijesti

Banjalučkim funkcionerima plate umanjene za 17 odsto

BANJALUKA - Plate gradonačelnika i njegovog zamjenika, te predsjednika i potpredsjednika Skupštine grada biće umanjene za 17 odsto, izjavio je predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban.

Predviđeno je ovo Odlukom o izmjeni odluke o regulisanju plata funkcionera u Administrativnoj službi grada, koju je usvojila Skupština grada Banjaluka.

Plata funkcionera u lokalnim zajednicama utvrđuje se na osnovu prosječne plate zaposlenih u administrativnoj službi te lokalne zajednice, te na osnovu broja stanovnika.

Balaban je rekao da su odbornici smatrali da se plate moraju umanjiti.

- Kriterijum koji se odnosi na broj stanovnika umanjen je sa 30 na pet odsto, tako da umanjenje plata funkcionerima iznosi 17 odsto - rekao je Balaban.

Odbornici su juče potrošili gotovo dva časa na raspravu o dnevnom redu, poslije čega je donesena odluka da se sa predloženog dnevnog reda skinu četiri tačke koje se odnose na nacrte regulacionih planova dijelova grada.

Usvojen je Program zajedničke komunalne potrošnje za 2013. godinu kojim je za ove namjene predviđeno više od 19 miliona maraka, kao i Program uređenja građevinskog zemljišta u iznosu od oko šest miliona KM.

- Nadam se da će ovo biti dovoljno da održimo nivo potreba u gradu, kada je održavanje komunalne infrastrukture u pitanju, na granici koja se može ocijeniti zadovoljavajućom. Naravno da nam nedostaju finansijska sredstva za neko veće investiranje, ali su najveće stavke upravo one koje se tiču infrastrukture, modernizacije ulica, održavanja zelenih površina i higijene u gradu, za koje je novac umanjen u odnosu na prošlu godinu - rekao je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Dnevnim redom Skupštine planirano je i imenovanje novih načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi, ukupno osam, kao i raspisivanje novog konkursa za načelnike odjeljenja opšte uprave, finansija, te boračko-invalidske zaštite, za koje nisu predloženi kandidati.

Gavranović je rekao da se ne radi o nemogućnosti dogovora o pozicijama, kako se pokušava predstaviti.

- Novi konkurs biće raspisan i već na idućoj sjednici kompletiraćemo odjeljenja vršiocima dužnosti i licima za koja smo procijenili da mogu uspješno da obavljaju taj posao - rekao je Gavranović.

O ovoj tački dnevnog reda odbornici bi trebalo da raspravljaju danas. Pred odbornicima su i informacije o stanju primarne zdravstvene zaštite na području grada, te izvještaji o realizaciji godišnjeg programa rada Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kao i nekoliko prijedloga odluka.

Grijanje

Odbornici su juče podržali i Prijedlog odluke o odobravanju 1.000.000 maraka na ime subvencija za grijanje.

- Prema zaključku koji sam predložio Skupštini u Udruženju penzionera će se izabrati oni najugroženiji i najkritičniji, sa određenim dugovima prema gradskoj “Toplani” i da se izmiri njihov dug i da to bude, prije svega, pomoć penzionerima, ali i rješavanje problema dugovanja - rekao je Gavranović.

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog