Vijesti

Kesić: Amerika mijenja mišljenje, RS više nije najveći problem

BANJALUKA- Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić istakao je da je percepcija američke administarcije prema Republici Srpskoj puno bolja i da u Vašingtonu postoji razumijevanje da Srpska nije više najveći problem u BiH.

"Američka spoljna politika se uvijek vezuje sa ličnostima i očigledno je da na ovim prostorima najviše uvažavaju, ali i vrše pritisak na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", rekao je Kesić i napomenuo da je prednost Srpske jedinstvena politička scena.

Kesić je za Radio-televiziju Republike Srpske ocijenio da područje zapadnog Balkana nije u prioritetima američke spoljne politike, jer se ta zemlja suočava sa velikim ekonomskim izazovima.

"Prioritet SAD su saradnja sa Rusijom, Kinom, završetak rata u Avganistanu, stabilizacija Iraka", pojasnio je Kesić.

On je naveo da je u američkoj spoljnoj politici uvijek prisutna politika "promjena režima".

"U ovom momentu sve što Amerika radi usmjereno je da se dođe do političkih promjena u cijeloj BiH, odnosno među sva tri konstitutivna naroda. Međutim, to ne znači da su takve stvari prioritet", dodao je Kesić i napomenuo da se u BiH mora riješiti problem Federacije BiH.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će izmjene Krivičnog zakona i uvođenje krivičnog djela uvrede i klevete uticati na slobodu govora u Republici Srpskoj?

Rezultati ankete
Blog