Vijesti

Vojnici OS BiH nemaju hranu,obući i odjeću?

Odbrana će u ovoj i iduće dvije godine sa oko 900 miliona maraka na raspolaganju biti najskuplji resor u BiH, a istovremeno pripadnici Oružanih snaga BiH nemaju odgovarajuću odjeću i obuću, demineri nekvalitetne pancire i vizire ne smiju da koriste, a sanitetskoj opremi istekao je rok trajanja.

Na velike probleme u sektoru odbrane, koji se ponavljaju već godinama, upozoreno je i u izvještaju Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH sa radionice o temi "Odbrambeno-sigurnosni sektor u BiH - godinu dana poslije", u novembru prošle godine, a koji će se naći pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH na sjednici 28. februara.

Iako je godišnji budžet MO veći od 300 miliona maraka, u izvještaju je navedeno da vojnici nemaju hranu, odjeću i obuću.

 Vojnici OS BiH otišli su u Avganistan u izvršenje misije bez odgovarajućih uniformi i obuće, koju tamo posuđuju od Danaca - navedeno je u izvještaju.

Naglašeno je i da je deminerski bataljon jedna od rijetkih svijetlih tačaka u MO, a kojima i pored tolikog budžeta nije nabavljena adekvatna oprema za deminiranje.

Nabavljeni panciri i viziri su u skladištu, ali su lošeg kvaliteta i ne smiju se koristiti - naglašeno je, uz napomenu, da ovi ljudi nemaju odgovarajuća sanitetska sredstva, a onima koje imaju istekao je rok upotrebe.

(RTRS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog