Vijesti

Iz drugih medija (RTVBN, Dnevnik 2) - Ajanović: Nisam zadovoljan rezultatima koje postiže OC Jahorina

Sve je teža situacija i u OC Jahorina. Umjesto da milionska ulaganja Vlade RS poboljšaju rad, svake sezone finansijska situacija je sve gora. Ko je odgovoran za takvo stanje? Premijer Aleksandar Džombić tvrdi da situacija nije toliko loša ali resorni ministar najavljuje rezove u OC Jahorina.

Slađana Jašarević (novinarka): „Nisam zadovoljan rezultatima koje postiže OC Jahorina“ – kaže ministar trgovine i turizma u Vladi RS Bakir Ajanović. On napominje da je tek prije nekoliko mjeseci imenovan za ministra tog resora i da je do sada uspio donekle sagledati situaciju, ali je jasno da se nešto mora mjenjati u preduzeću koje godinama gomila gubitke i stvara troškove

Bakir Ajanović ( ministar trgovine i turizma RS): Puno toga se treba promijeniti, način razmišljanja kao prvo ovih ovdje koji su na Jahorini. Zavrnuti rukave i raditi. Ne može se dva-tri mjeseca raditi, 9 mjeseci ne raditi. Apsolutno da će biti rezova. Ja sam za to da se to radi i da se oni koji rade nagrade ali jednostavno čekati samo na budžet RS u ove dane kada je svjetska kriza to je nemoguće više

Slađana Jašarević (novinarka):  Vlada RS posljednjih godina u Jahorinu je uložila preko 40 miliona KM ali rezultati poslovanja OC ne prate ulaganja Vlade. I pored svega premijer RS Aleksandar Džombić najavljuje nove investicije. Plan je potrošiti dodatnih 20 miliona KM za uređenje staza. To što je OC i dalje u gubitku i što nije u stanju da vraća kredit IRB-a za Džombića nije alarmantno ali priznaje da nešto ne štima. Po njemu, problem je ugostiteljski dio koji ponudom ne prati ulaganja Vlade u modernizaciju planine pa će brzo doći do odvajanja tog dijela od OC Jahorina. Već godinama se šuška i o privatizaciji olimpijske Jahorine.

Aleksandar Džombić (premijer RS): Ako bi šta moglo da ide u privatizaciju onda bi mogao ugostiteljski dio da ide. U ovom trenutku nismo razmišljali uopšte da OC, kao žica, staze, itd... da to ide u privatizaciju. To idemo sa svojim ulaganjima,ako nam se pojavi neki partner koji bi eventualno imao sredstava da poboljša sadržaje, ja mislim da mi to možemo iznijeti sami. Mislim da bi bilo logično da ugostiteljski sadržaji ide u privatizaciju.

Slađana Jašarević (novinarka): Malo po malo i došlo se do priče o prodaji još jednog prirodnog resursa RS. Na Jahorini je javna tajna da se ugostiteljski dio OC pokušava što više obezvrijediti kako bi se u privatizaciji povoljno prodao poznatom kupcu. Nažalost, zbog takvog odnosa posljednjih godina Jahorinu zaobilazi turistička elita i bogata klijentela a nekada nadaleko poznata olimpijska ljepotica postaje mjesto tzv. socijalnog turizma.

Prilog možete pogledati u Dnevniku 2 RTVBN na ovom linku od 11`09``

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog