Vijesti

Ćurguz pokreće projekat ukidanja Haškog tribunala i Suda BiH

ISTOČNO SARAJEVO - Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/ pokrenula je projekat "Peticija protiv rada Suda BiH i Haškog tribunala" koji podrazumijeva reviziju, osudu, pa čak i prekid njihovog rada, izjavio je predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz.

Nakon završetka okruglog stola "Uzroci i karakter oružanih sukoba od 1990. do 1996. godine na prostoru bivše Jugoslavije sa posljedicama po srpski narod" u Istočnom Sarajevu, Ćurguz je rekao da političari ne treba da bježe i da se plaše ovog pitanja.

"Kada smo shvatili da se političke garniture ne misle javno angažovati na ovom pitanju, zaključili smo da je neophodno pokrenuti projekat koji bi se suprotstavio projektu po kojem je uništena bivša Jugoslavija i u okviru kojeg smo mi predodređeni za krivce i zločince u sukobu", rekao je Ćurguz novinarima.

On smatra da još nije kasno da se reaguje, iako je na desetine srpskih patriota prošlo kroz torture i nalaze se na izdržavanju kazni. Uvjeren je da će se jedan broj ljudi, koji su dali sebe kako bi sačuvali srpski identitet i postojanje na ovim prostorima, vratiti i dati novu dimenziju u borbi za opstanak.

"Mislimo da je ovaj projekat od suštinske važnosti za očuvanje Srpske, te da će on objediniti sve relevantne političke snage, koje nose odgovornost za politički život Srpske, ali i cijelog nacionalnog korpusa", istakao je Ćurguz.

Prema njegovim riječima, projekat je naučno osmišljen, realan, provodiv i čuva moral, čast i dostojanstvo svih Srba, te brani buduće generacije od etikete da su potomci zločinaca.

Penzionisani general Dragomir Keserović rekao je da su uzroci sukoba na prostoru bivše Jugoslavije ostali, ali da se generišu i novi koji se ogledaju u novim graničnim sporenjima, sukobima i razmimoilaženjima o karakteru rata, te ključnim sporenjima o tome kako je i zašto počeo rat.

"Imamo i brojne neriješene predmete tužbi i kontratužbi za agresiju, stvorene stereotipe o srpskom narodu kao jedinom krivcu na ovim prostorima, kao i brojna neriješena pitanja ljudi koji su izgubili sve u ovom ratu. Stvorena je i nova doza antagonizma između etničkih grupa koje žive na ovim prostorima, što se dodatno podgrijava", pojasnio je Keserović.

On je ukazao na nepravedan pristup Haškog tribunala i Suda BiH, koji su dobili zadatak da procesuiranjem odgovornih za činjenje nekih krivičnih djela, pa i zločina protiv čovječnosti, vode ka pomirenju, a što ne postižu.

Vojnopolitički analitičar Gostimir Popović istakao je činjenicu da srpski narod ima startnu poziciju da opstane na ovim prostorima i da polako počne da izlazi iz stereotipa "loših momaka" i "remetilačkog faktora".

"Zbog toga treba neprekidno raditi i razvijati ovu šansu, te raditi na integracionim procesima i zapadno i istočno, zasnovanim na volji naroda, a ne opasnih organizacija. To je šansa da ovaj region i narod kojem pripadamo izvučemo iz termina `bure baruta` i da ga prevedemo u termin `zona mira", rekao je Popović.

On je naglasio da, prije svega, treba eliminisati uticaj nelegitimno formiranog Haškog tribunala, na osnovu kojeg rade domaći sudovi, nakon čega treba definisati pravosudni sistem primjeren izvorima prava na ovom prostoru.

Govoreći o položaju i ulozi Republike Srpske u međunarodnim odnosima, profesor Miloš Šolaja rekao je da je ona subjekt međunarodnih odnosa u pravom smislu te riječi i međunarodno-pravni subjekt u ograničenim okolnostima, koliko joj je dato Dejtonskim sporazumom.

Penzionisani pukovnik Mirko Trivić istakao je da rad na pokrenutom projektu mora ozbiljno biti nastavljen da bi se dokazalo da se na ovim prostorima vodio građanski rat i da Srbi nisu bili agresori.

Profesor Milovan Milutinović izrazio je bojazan da i iz proteklog rata Srni nisu ništa naučili. NJegove tri studije o karakteru rata u BiH su, kako je rekao, dokumenti odbrane srpskih generala i političara pred Haškim tribunalom.

"Brojnim činjenicama sam dokazao da je rat u BiH počelo muslimansko rukovodstvo i da su brojne medijske kampanje vođene protiv Srba djelo terorizma Bošnjaka, te da je ovo bio građanski rat, a ne agresija", naglasio je Milutinović.

On je sugerisao BORS–u da koristi mnoge međunarodne dokumente koji skrivaju istinu, posebno uključujući dokumente koji se odnose na Srebrenicu, koji bacaju "drugo svjetlo" na događanja na tom području.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog