Vijesti

SPC planira da povrat imovine u Sarajevu traži preko suda u Strazburu?

SARAJEVO -U Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/najozbiljnije razmatraju da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu ukoliko u najskorijem vremenu Crkvi ne bude vraćena zgrada Bogoslovije u Sarajevu, u kojoj je trenutno smješten Ekonomski fakultet ili ne budu preduzeti vidljivi koraci da to bude učinjeno – saznaje Srna iz izvora bliskih SPC.

U Mitropoliji dabrobosanskoj nisu mogli ni da potvrde niti da demantuju ove navode, ali su istakli da je Eparhijski savjet Mitropolije na svom redovnom godišnjem sastanku održanom polovinom februara po ko zna koji put izrazio nezadovoljstvo zbog dugogodišnje opstrukcije nadležnih institucija i vlasti kada je riječ o vraćanju zgrade Bogoslovije SPC.

Eparhijski savjet je na ovogodišnjoj sjednici donio odluku da je potrebno preduzeti sve neophodne korake kako bi pitanje vraćanja zgrade Bogoslovije njenom pravom vlasniku što prije bilo riješeno.

Ovaj problem trebalo je da bude riješen realizacijom Protokola koji su prije skoro tri godine, u junu 2010. godine, potpisali predstavnici sarajevske opštine Stari Grad, na čijoj se teritoriji nalazi zgrada Bogoslovije, vlade Sarajevskog kantona i Federacije BiH, kojim je predviđena izgradnja nove zgrade Ekonomskog fakulteta u sadašnjem Kampusu Univerziteta u Sarajevu i njegovo iseljenje iz objekta Bogoslovije.

Svojim potpisima ovaj protokol i obavezu federalnih vlasti na sva tri nivoa potvrdili su i međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko i njegov tadašnji zamjenik Rafi Gregorijan.

Incko je nekoliko mjeseci nakon potpisivanja protokola bio izričit da njegovi potpisnici u svojim budžetima "moraju da predvide sredstva za izgradnju nove zgrade Ekonomskog fakulteta“ i da ta izgradnja "treba da počne što prije".

Iz OHR-a su i sada Srni saopštili da je "sasvim jasno da su zvaničnici i institucije koje potpisuju sporazume ti koji su odgovorni za njihovo provođenje u praksi". Takođe, iz OHR-a navode da je Incko "pisao predsjedniku Vlade Federacije BiH, predsjedniku Vlade Kantona Sarajevo i predsjedniku Opštine Stari Grad kako bi se raspitao o napretku“.

Ipak, o napretku ne može biti riječi, jer od potpisivanja protokola nije učinjeno ama baš ništa, a odgovorni za rješenje ovog pitanja odnosno obezbjeđivanje sredstava – vlade Federacije BiH i Sarajevskog kantona – i ove godine, kako saznaje Srna, kao i u prethodne dvije, u svojim budžetima nisu odvojila ni centa.

Na pitanje Srne postavljeno vladama Federacije BiH i Sarajevskog kantona prije gotovo mjesec dana - da li su u svojim budžetima za ovu godinu predvidjeli sredstva za rješavanje pitanja vraćanja zgrade Bogoslovije SPC, neki se nisu udostojili ni da se jave, a kamoli da odgovore.

U Mitropoliji dabrobosanskoj nisu iznenađeni činjenicom da ni ove godine nema ništa od početka gradnje nove zgrade Ekonomskog fakulteta, a time i vraćanja zgrade Bogoslovije SPC, jer se pokazalo opravdanim njihovo strahovanje da će i ovaj protokol ostati samo "mrtvo slovo na papiru".

Uz podsjećanje da je prilikom potpisivanja protokola obećano da će zgrada Bogoslovije biti vraćena za dvije godine, iz Mitropolije dabrobosanske navode da je, kada je taj dokument potpisivan, rečeno da je učinjen veliki korak naprijed, ali da sada ispada da je to bila samo maska i lijepa slika koju su htjeli da prikažu.

Problem nevraćanja zgrade Bogoslovije SPC postao je redovan dio godišnjih izvještaja Vlade SAD o ljudskim pravima, a očekuje se da stav američkih vlasti u ovogodišnjem izvještaju, koji treba da bude objavljen polovinom marta, bude oštriji od dosadašnjih.

Iz Ambasade SAD u BiH Srni je saopšteno da je Ambasada i ranije, i u javnosti i privatno, isticala potrebu da na adekvatan način bude riješen status zgrade u kojoj se trenutno nalazi Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a u kojoj se prije toga nalazila Bogoslovija SPC. "Vlasništvo Pravoslavne crkve i obaveza da joj zgrada bude vraćena potvrđeni su i od federalnih i od kantonalnih vlasti. Sada je na vlastima da vrate zgradu Crkvi " – poručili su iz Ambasade SAD u BiH.

Bogoslovija je sa radom počela u Sarajevu 1882. godine. Posle dvije godine premještena je u sarajevsko naselje Reljevo, da bi 1917. godine ponovo bila vraćena u Sarajevo. Sa radom je prestala 1941. godine, izbijanjem Drugog svjetskog rata.

Sarajevsku bogosloviju završilo je 860 svešteničkih kandidata, među kojima su bili i blaženopočivši bivši patrijarh Pavle i drugi potonji visoki dostojanstvenici SPC.

Poslije Drugog svjetskog rata Sarajevskoj bogosloviji nije dozvoljeno da obnovi rad. Gradski narodni odbor je zgradu Bogoslovije u Sarajevu stavio na raspolaganje Prosvjetnom odjeljenju, pod zakup na 20 godina. U zgradi je bio smješten Tehnički, a potom Ekonomski fakultet. Godine 1960. zgrada je nacionalizovana.

SPC je neprekidno tražila da joj se zgrada vrati, pogotovu od 1972. godine kada su u Sarajevu vraćeni objekti Islamskoj zajednici i Rimokatoličkoj crkvi.

Iako je Izvršno vijeće BiH 1990. godine donijelo odluku o vraćanju zgrade Bogoslovije u posjed SPC, to se ni do danas nije desilo.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog