Vijesti

Na univerzitetima u Srpskoj 360 gostujućih profesora

Na javnim univerzitetima u Srpskoj predaje više od 360 gostujućih profesora, od kojih pojedinci drže nastavu u dvije-tri zemlje, pa tako u jednoj sedmici ispituju studente u Banjaluci, Palama, Beogradu, a stignu čak i do Nikšića.

Ovakav dvostruki, pa i trostruki angažman profesora najviše šteti studentima, jer mnogi svoje profesore i ne vide više od dva puta godišnje, a nastavu im, kako ističu, drže asistenti.

Na mnogim fakultetima gostujući profesori veoma rijetko drže predavanja, jer ne stižu od mnogobrojnih obaveza, zbog čega su najviše na gubitku studenti, kažu u Uniji studenata Srpske. Na Univerzitetu u Banjaluci trenutno je angažovan 171 gostujući profesor, za čije je bruto plate prošle godine bilo izdvojeno oko 1,8 miliona maraka, dok su plate stalno zaposlenog nastavnog osoblja bile 25,9 miliona maraka, odnosno 15,5 miliona za neto plate.

Najviše gostujućih profesora na banjalučkom Univerzitetu ima na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu, njih 36, zatim na Prirodno-matematičkom, gdje ih je 28, te na Medicinskom fakultetu, na kojem je angažovano 27 gostujućih profesora.

 Na Akademiji umjetnosti radi 25 gostujućih profesora, dok je na ETF-u angažovano deset - rekao je rektor ovog univerziteta Stanko Stanić.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković rekao je da je na ovom univerzitetu trenutno angažovano 195 gostujućih profesora.

Najviše gostujućih profesora angažovano je na Medicinskom fakultetu u Foči, i to 99, koji drže nastavu na završnim godinama studija iz uskostručnih predmeta, kao i na Filozofskom fakultetu Pale - kazao je Novaković. Naglasio je da je na ostalim fakultetima i akademijama procenat gostujućih profesora ispod deset odsto, koji su uglavnom angažovani na specifičnim disciplinama na završnim godinama studija.

Gostujući profesori su uglavnom iz Srbije i Crne Gore, a za njihove plate lani je izdojeno 1,6 miliona maraka, dok je za plate redovnog nastavnog osoblja utrošeno 18,9 miliona KM - dodao je Novaković.

(RTRS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog