Region

Dačić: Već 10 godina se laže da je Kosovo srpsko

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da se deset godina lagalo da je Kosovo srpsko i da je to čak ozvaničeno i Ustavom.

"Lagalo se da je Kosovo naše, pa je to čak i ozvaničeno i Ustavom. Danas, taj isti Ustav ni najmanje ne pomaže. Predsednik Srbije ne može na Kosovo. Ni predsjednik Vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska", rekao je Dačić za današnji broj nedjeljnika NIN.

Agencija Rojters ocijenila je da je Dačićeva izjava najnoviji znak da je Beograd napravio istorijski zaokret u žurbi da osigura pregovore o prijemu Srbije u Evropsku uniju.

U autorskom tekstu povodom deset godina od ubistva Zorana Đinđića, Dačić je naveo da je Kosovo gotovo deset godina bilo tabu tema i da o tome, zvanično, niko nije smio da kaže istinu.

 Po riječima Dačića, Srbima je dozvoljeno da samo - napuste Kosovo. "Toliko je ono naše i toliko, na njemu, važi naš Ustav i naši zakoni", ocenio je Dačić.

 Premijer je ukazao da Srbiju čeka nedovršen posao definisanja sopstvenog prostora, uspostavljanja stvarnih državnih granica, kao i pokušaj da od Kosova, prije svega za Srbe koji tamo žive, spase što se spasti može, i obezbijedi im normalan, bezbjedan život i jasnu budućnost.

 "Na taj način, i samo na taj način, i Srbija će imati budućnost", ocijenio je Dačić.

 Rojters je naveo da Srbija ne priznaje Kosovo, ali je pod pritiskom da poboljša odnose sa svojom bivšom pokarajinom da bi EU "dala zeleno svjetlo" za pristupne pregovore i da bi preko potrebnim stranim investitorima poslala važnu poruku o svojoj stabilnosti.

Sjeverni, srpski dio teritorije Kosova je sada u centru pregovora koji se vode uz posredovanje EU između Dačića i njegovog kosovskog kolege, bivšeg gerilskog komandanta Hašima Tačija, koji se nastavljaju 20. marta u Briselu, podsjetio je Rojters.

(Blic/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog