Vijesti

Pripadnicama ljepšeg pola besplatan ulaz

Rečenica u naslovu "vrišti" od diskriminacije, a poražavajuće je to što žene ovo odobravaju i to ih čini srećnim.

Piše: Tatjana Suhajček Đukić

Ovdje izvodimo zaključak da su žene „ljepši“ pol, a muškarci „ružniji“? Dakle, biti muškarac je biti ružan, a biti žena je biti lijep, šta god to lijepo ili ružno podrazumijevalo. Ali imamo još goru varijantu oko etiketiranja polova, a to je „nježniji“pol. Šta sad to znači, da će me vjetar oduvati kao list sa drveta u oktobru mjesecu? Ili, ona je žena, treba joj zaštita, ne može to sama, surov je ovo svijet, ja ću da je spasim, ja sam njen princ – kako to već bajke opisuju i uče djevojčice od malena gdje je njihovo mjesto u društvu. Kako god, ja znam dosta lijepih muškaraca i dosta grubih žena.

Besplatan ulaz znači da žene nisu u stanju same sebi priuštiti ulazak u kafanu, klub ili gdje već? Hvala, ne treba mi besplatan ulaz, mogu si, na svu sreću, sama zaraditi novac za taj ulaz. Kad mi zatreba novčana podrška, zatražiću je, kao što se bilo ko može obratiti i meni za istu tu, a i bilo koju drugu podršku i pomoć, iako sam pripadnica „nježnijeg“ pola.

Danas je 8. Mart, Međunarodni dan žena, koji se obilježava kako u kojem društvu, a negdje uopšte ne.

U našim narodima se simbolika proslave ovog dana odavno izgubila, ili bolje rečeno, nikad nije ni postojala. Sve se svodilo na to da je to neki dan kad se ženama poklanja cvijeće, parfemi, itd., a tradicija je nastavljena i prigrljena kao takva i danas. Međutim, danas, u odnosu na „vrijeme“ naših majki ili baka, bi trebali malo više da znamo o ljudskim pravima i jednakosti bez obzira na pol ili rod. Ili ne, kod nas ne, kako u BiH, tako i manje više i u okruženju, jer je nepoštivanje ljudskih prava jedan od ključnih društvenih problema.

Dalje, 8. Mart žene doživljavaju kao dan kad se predoziraju alkoholom i nadajući se da neće šetati gradom bez nekog cvijeta u ruci, jer su ostale zaboravljene i nevoljene. Taj dan žene doživljavaju kao neku vrstu wellness relax dana, a šta će sutra biti, izgleda nije ni važno. Ali važno je, jer ako ne marimo za sutra onda nam može biti samo gore.

Ali da podsjetimo šta je zapravo 8. Mart. To je dan koji se obilježava kao podsjećanje na borbu žena za jednaka prava kao što ih imaju i muškarci, jer do otprije otprilike 100 godina žene nisu imale pravo glasa, pravo na obrazovanje, itd. Na žalost, u mnogim zemljama žene žive i dalje u takvim uslovima, i mi treba svi da se borimo da se svima obezbijede jednaka prava. Međutim, ovo nije borba samo za prava žena ili kao što se to percepira u našem društvu kao kampanja usmjerena protiv muškaraca, ovo je borba za prava jednakosti i borba protiv diskriminacije po bilo kom osnovu. Znači, svi smo ljudi, svi smo jednaki, imamo ista prava, bez obzira na pol, rod, nacionalnu, vjersku opredjeljenost, seksualnu orjentaciju itd.

Jer,"Borba za prava žena ne pripada jednoj ili grupi feministkinja, to je borba svih onih kojima je stalo do ljudskih prava!"  - Gloria Steinem

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog