Vijesti

Iz drugih medija (AFP) - Vatikan, Iran se opiru naporima UN-a u borbi protiv zlostavljanja žena

UJEDINJENE NACIJE - Vatikan, Iran i druge religijske države pružaju otpor naporima konferencije Ujedinjenih nacija, koja je počela u ponedeljak, da se zahtjevaju strožiji standardi u cilju zaštite žena i djece od nasilja.

Više od 6000 nevladinih grupa je registrovano za godišnji sastanak Komisije UN-a o statusu žena, jednog od najvećih događaja koji se održavaju u sjedištu UN-a koji se redovno pretvara u diplomatsku bitku.

Ovogodišnji sastanak je nabijenijih emocijama zbog otkobarskog napada talibana na 15-godišnju Malala Yousafzai zbog njenih aktivnosti usmjerenih na promociju obrazovanja djevojčica u Pakistanu kao i poznatih silovanja koja čine bande u Indiji i Sjevernoj Africi.

Diplomate su izjavile da Sveta stolica, Iran i Rusija predvode napore usmjerene na brisanje izraza u finalnom dokumentu koji kažu da relgija, običaji ili tradicija ne mogu biti korišteni kao izgovor za izbjegavanje obaveza vlada da iskorijene nasilje. Kako navode diplomate oni se takođe protive spominjanju silovanja žena od strane muževa ili partnera.

„Nasilje protiv žena se mora posmatrati kao pitanje ljudskih prava a to nema ništa sa kulturom i religijom“, izjavila je AFP-u norveška ministarka za rodnu ravnopravnost Inga Marte Thorkildsen.

„Vatikan, konzervativna religijska snaga unutar Sjedinjenih Država i Evrope, katoličke i muslimanske države su ujedinile snage kako spriječile da žene ostvare svoja seksualna prava“, izjavila je ministarka predviđajući teške pregovore tokom ove dvosedmične konferencije.

„Ovo ima veze sa moći i jednakosti i nedostatka volje da se žene posmatra kao jednake muškarcima“, dodala je Thorkildsen.

„Moramo uspostaviti kvalitetne sankcije, prevenciju i zaštitu ovih žena i djece“, rekla je Thorkildsen koja procjenjuje da nasilje po osnovu rodne nejednakosti Norvešku košta godišnje 1 milijardu dolara.

Ministarka je izjavila da je čvrsta deklaracija moguća ali da bi se bilo teško usaglasiti. „Kada oni govore o pitanjima morala, oni koji pokušavaju otežati donošenje zaključka, oni moraju sami sebi postaviti pitanje o stvarnim moralnim rizicima našeg vremena – koji milione žena i djece lišavaju prava na život.“

Maryam Mojtahedzan, savjetnica iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada za pitanja žena, svoju zemlju je branila na konferenciji ali je izjavila da se trebaju poštivati „kulturološke različitosti“. Izjavila je da je Iran prošle godine usvojio zakon od sigurnosti žena kao i da je uspostavio savjetodavne centre u policijske stanice, obrazovne programe i fond za podršku žena koje su žrtve nasilja.

Međutim, Mojtahedzadeh je rekla da konferencija treba da stemi jačanju „moralnih i duhovnih vrijednosti i poštivanja ljudskog dostojnstva i kulturološke različitosti.“

Na konferenciji se mnogo govorilo o izvještaju Svjetske banke u kojem se navodi da više žena između 15 i 44 godine umre zbog nasilja nego malarije, HIV-a, raka, nesreća i ratova zajedno.

Ipak postoje mnogi zahtjevi za uspostavljanjem međunarodnih standarda. Lynne Featherstone, britanska ministarka za međunarodni razvoj je izjavila: „Moramo obezbijediti uspostavljanje niza međunarodnih standarda u cilju zaštite žena i djevojčica od nasilja.“

Michelle Bachelet, šefica Agencije UN-a za žene i ranija predsjednica Čilea je rekla: „Trebamo ojačati provođenje zakona, politika i programa za sprečavanje i odgovor na nasilje protiv žena i djevojčica.“
„Vlade treba da budu odgovorne za obaveze koje su preuzele“, dodala je Bachelet.

Misije Vatikana i Rusije  pri UN-u su odbile da komentarišu konferenciju.

(news.yahoo.com/Frontal)



Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog