Region

Policija spriječila incidente u Skoplju

Demonstranti se razbježali pošto su naišli na kordon policije u Skoplju. Oko stotinjak, mahom maloljetnika, krenulo u protest poslije molitve, ali su naišli na stotine policajaca i desetine oklopnih vozila i džipova. Polomljeno nekoliko stakala.

Svega nekoliko stakala polomljeno je prije nego što je grupa od stotinjak mladih Albanaca odustala od namjere da demonstrira centrom Skoplja, suočena sa znatno brojijim makedonskim specijalcima, a i nedostatkom bilo kakve podrške da se ponovi prošlonedjeljno nasilje.

Demonstranti su pokušali da dođu do centra grada, odnosno do zgrade vlade, ali su usput naišli na policijski kordon, poslije čega je grupa jednostavno odustala od daljeg protesta.

Sve albanske političke partije u Makedoniji, ali i tamošnja islamska zajednica ogradili su se od protesta, apelujući na mladiće da ne izazivaju nerede.

Protekle sedmice, ulice Skoplja bile su poprište sukoba sa policijom, jer su demonstrirali prvo Makedonci, a odmah zatim i Albanci. Direktan povod za nasilne proteste bilo je imenovanje nekadašnjeg komandanta albanskih gerilaca, Talata Džaferija za ministra odbrane.

U sukobima koji su dva dana paralisali Skoplje, povrijeđeno je desetak osoba, a zapaljeni su autobusi, prevrtani automobili, a porazbijani su i izlozi na velikom broju prodavnica.

(RTS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog