Vijesti

Stanje bolje u poplavljenom dijelu Rudnika u Gacku

Stanje u površinskom kopu starog dijela “Rudnika” u Gacku, koji je već treći dan potopljen, jutros je znatno bolje, jer u novoizgrađeno korito otiče oko 50 odsto voda rijeka Mušnice i Gračanice, prenose agencije.

Ovim je smanjeno brže punjenje površinskog kopa koji je potopljen nakon što se aktiviralo klizište i otvorilo rascjep do korita rijeke.

Direktor Radne jedinice “Rudnik” u Gacku Bojo Vuković rekao je da je izgrađeno novo korito, nakon što je dio starog klizište oštetilo, pa je voda prodrla u kop rudnika.

On kaže da se trenutno radi na nasipanju starog korita, ali da pregrađivanje nije urađeno do kraja, zbog čega izvjesna količina vode još ide u kop, ali se nivo unutar njega podiže znatno sporije.

"Do 13 časova juče nivo vode u kopu podizao se za 50 centimetara, a od 13 časova do jutros do 33 centimetra. Trenutno se nivo podiže do 25 centimetara", pojasnio je Vuković.

On ističe da će se u toku dana morati podići nasip koji uslovljava potpuno zatvaranje starog korita da bi se onemogućio dotok vode u kop.

Rijeke Mušnica i Gračanica izlile su se prije tri dana iz korita i provalile u jedan dio površinski kopa-polje B “Rudnika”, nakon što se aktiviralo klizište u južnoj kosini polja i otvorilo rascjep do korita rijeke.

Procjenjuje se da je pričinjena velika šteta jer je pod vodom oko 400.000 tona pripremljene kvalitetne rude, te još milion tona rude koja je mogla biti eksploatisana.

(RTRS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je između Republike Srpske i FBiH entitetska granica ili administrativna linija?

Rezultati ankete
Blog