Region

Ljubljanski muftija: Decenijski san Bošnjaka u Sloveniji da imaju svoju džamiju pretvara se u javu

SARAJEVO - Ljubljanski muftija Nedžad Grabus rekao je da se ''decenijski san Bošnjaka u Sloveniji da imaju svoju džamiju pretvara u javu'', jer su okončani svi pravno-finansijski poslovi i stvoreni uslovi da kamen temeljac bude postavljen septembra ove godine, dok bi džamija bila završena 2016. godine, kako je planirano.

Islamska zajednica u Republici Sloveniji vratila je dug UniCredit banci Slovenije i na taj način su se stekli uslovi da se skine hipoteka sa zemljišta za Islamski kulturni centar (IKC) u Ljubljani, rekao je muftija za agenciju Anadolija.

Početkom 2013. godine Islamska zajednica bila je dužna 1.300.000 evra za zemljište, ali je taj problem sada riješen.

''Trenutno radimo na izradi projektne dokumentacije i paralelno s tim na promeni detaljnog urbanističkog plana, a koji je Islamska zajednica u saradnji sa Gradom Ljubljana izabrala kao idejno rešenje'', kazao je muftija Grabus.

Planiramo da izgradnja traje tri godine i to znači da, ako počne u septembru, džamija bude završena 2016 godine, dodao je on.

Inače, emir države Katar šeik Hamed bin Halifa Al Thani je 2008. godine Islamskoj zajednici pomogao da na javnom nadmetanju kupi zemljište od Grada Ljubljana. U Sarajevu je tim povodom, takođe, organizovana i donatorska večera na kojoj je prikupljen dio sredstava.

(Tanjug/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog