Vijesti

Bivši načelnik Broda osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora

BANJALUKA - Milovan Čerek bivši načelnik opštine Brod osuđen je danas na tri godine i osam mjeseci godina zatvora zbog primanja mita u iznosu od 136.000 KM.

Takođe, određena mu je i novčana kazna od 24.000 KM, a pet godina ne smije obavljati odgovorne funkcije. Sud je presudio i da se Čereku oduzme imovinska korist u iznosu od 122.000 konvertibilnih maraka.

Vesna Stanković Ćosović, sudija, u obrazloženju presude je navela da je Specijalno tužilaštvo RS tokom suđenja dokazalo da je Čerek primio mito za poslove koje je bio dužan obaviti u okviru svojih nadležnosti.

Čerek je prema presudi, kao načelnik opštine Brod primio mito za izgradnju gradskog bazena u ukupnom iznosu od 126.000 KM, dok je preostalih 10.000 KM Čerek 'zaradio' kako bi privatnoj firmi 'Limikom' iz Banjaluke bile isplaćene obaveze od strane JP 'Gradska toplana' iz Broda.

Čerek je tako u vremenskom periodu od avgusta 2010. godine pa do 14. septembra prošle godine kada je uhapšen, od zastupnika preduzeća '2D Živković' d.o.o Derventa u više navrata zahtijevao i primio novac u iznosu od 126.000 KM kako bi navedenom preduzeću odobrio isplatu dugovanog iznosa koje je imala Opština Brod po osnovu ugovora o izgradnji gradskog bazena.

Čerek na izrečenu presudu ima pravo žalbe, o kojoj će razmatrati Posebno Vijeće Vrhovnog suda RS.

(Nezavisne/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog