Vijesti

MSU RS: Zgrada je vlasništvo RS i ne može biti predmet prodaje

Povodom informacija koje su juče plasirane u javnost na internet portalima, da će akcionari banjalučkog „Autoprevoza“ narednih dana objaviti oglas za prodaju zgrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, saopštava sljedeće:

Javna ustanova Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske je republička institucija kulture čije sjedište je u staroj željezničkoj stanici, izgrađenoj 1891. godine.

Ovaj objekat, odnosno istorijska građevina – stara željeznička stanica je nacionalni spomenik, koji je od 1971. godine  pod zaštitom države.

Ovo dobro je i 2007. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila nacionalnim spomenikom , te ga uvrstila  na Privremenu listu nacionalnih spomenika pod rednim brojem 18.

Zgrada u kojoj je smješten Muzej savremene umjetnosti je vlasništvo Republike Srpske i ne može biti predmet prodaje!

Informacije da je „zgrada Muzeja u centru Banja Luke na dobošu“, a naročito izjava da „hrvatski biznismen hoće da kupi Muzej i pokloni Hrvatskoj“ su uznemiravajući i  tendenciozni, čime se javnosti Republike Srpske šalju subverzivne političke poruke.

Ovakvim vijestima i uznemiravanjem javnosti Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske čini se nesaglediva šteta i narušava ugled.

Muzej savremene umjetnosti nije stranka u  pravnom sporu koji Grad Banja Luka ima sa  preduzećem „Autoprevoz“  i stoga ga ne može komentarisati.

Ovim saopštenjem želimo da ukažemo javnosti da je stara željeznička stanica spomenik kulture i vlasništvo Republike Srpske.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog