Vijesti

Počinje obnova dijela tvrđave Kastel: Do sada uloženo preko million i po KM u dokumentaciju

“Ovih dana počinju radovi na revitalizaciji tvrđave Kastel i prema projektnoj dokumentaciji na kojoj je Banja Luka radila nekoliko godina i uložila značajna i materijalna sredstva, do sada preko million i po maraka smo izdvojili samo za tehničku dokumentaciju, i uz pomoć naših saradnika u Savjetu ministara BiH, prije svega ministra Novića, gospodina Pandurevića u Evropskoj komisiji u BiH, mi smo dobili iz IPA fondova dva i po miliona evra i započeli revitalizaciju cjeline 9 našeg Kastela”, istakao je danas gradonačelnik grada Banja Luke, Slobodan Gavranović nakon protokolarnog sastanka na kojem su prisustvovali ministar civlinih poslova BiH, Sredoja Nović, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS, Goran Mutabdžija i predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH, Vladimir Pandurević.

Devetu cijelinu, koja je prva faza u obnovi tvrđave Kastel čine istorijski muzej sa dvorištem, za koju je gradonačelnik Banja Luke istakao da se nada da će biti obnovljena u roku na koji se obavezao izvođač radova (preduzeće Porobić iz Trebinja), a to je u period od 24 mjeseca.

On je dodao da je u pripremi i studija ekonomske opravdanosti investicioniranja za sve ostale cjeline, te da će grad Banjaluka morati biti spreman da i vlastitim sredstvima pomogne, kao i da očekuje podršku ministarstva prosvjete i kulture i Vlade RS kako bi što prije Kastel bio revitalizovan u cjelini.

“Narednog mjeseca ćemo ponuditi još jednu aplikaciju za jednu od cjelina uz naravno da izdvojimo i dio vlastitih sredstava kojima ćemo participirati u obnovi te posebne cjeline”, istako je Gavranović.

Ministar civilnih poslova u BiH Sredoja Nović je rekao da su Banja Luku danas obilježila dva bitna događaja. Prvi koji se odnosi na jednoglasno usvajanje odluke da se “zmijanski vez” predloži za UNESCOvu listu zaštite od strane državne komisije, a drugi koji proističe iz zajedničkih višegodišnjih napora da se započne sa obnovom jednog od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika u BiH, regiji, pa i u Evropi, tvrđave Kastel.

On se osvrnuo na činjenicu da se danas svugdje u svijetu kultura tretira kao potršački proizvod, koji je izvor velikih finansijskih prihoda, te je naglasio da će i domaći kulturni menadžeri morati shvatati kulturu kao proizvodnju, jer smo do sada svi navikli da kultura treba da se finansira ili sufinansira iz budžeta.

“Nije dovoljno imati kulturno-istorijske spomenike, već je potrebno iste održavati jer kultura je i trgovina, i zdravstvo, i turizam i kultura je uostalom i kultura življenja u svakoj sredini i u svakoj kući”, istakao je Nović.

Vladimir Pandurević, predstavnik Delegacije EU u BiH je podsjetio da se ovim činom pored Vijećnice u Sarajevu, Vijećnice u Novom Gradu, čija se obnova ovih dana završava, kao i projekta obnove Starog grada u Stocu upotpunjuje projektantski ciklus od 13 miliona evra.

“Lokalne vlasti moraće mnogo više da urade na kvalitetnom korištenju tih objekata, u njihovoj budućoj namjeni poslije rekonstrukcije, a vrijeme koje stoji pred nama pokazaće da li će tzv. predpristupni fondovi u drugom period od  2014-2020. godine naići na razumijevanje, da je potrebno još puno ulaganja i da je ova zemlja ima mnogo toga da ponudi Evropi i obrnuto”, rekao je Pandurević.

U svom kratkom obraćanju ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija je rekao da njegovo prisustvo danas znači da je Vlada RS opredjeljena da prema svojim mogućnostima podrži sve projekte koje se tiču kulturne zaštite i unapređenja u svim dijelovima RS. 

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog