Kultura

MSURS obilježava Noć muzeja: Uz izložbe i nastup grupe Jinx

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, osmi put se uspješno registrovao i dobio zvaničnu potvrdu učešća u Internacionalnoj manifestaciji „ Evropska Noć Muzeja“ koja će se održati 18. maja 2013. godine.

Na poziv Ministarstva kulture i informacija Republike Francuske, Muzej savremene umjetnosti  Republike  Srpske se od 2006. godine prvi u Bosni i Hercegovini pridružio porodici hiljada evropskih muzeja u obilježavanju Noći muzeja.

I osmo izdanje Noći Muzeja podrazumijeva da će se  cjelokupan program  MSURS- , kao i logo ove institucije naći na zvaničnoj internet prezentaciji, plakatu i pozivnicima, rame uz rame sa evropskim institucijama kulture.

Evropska noć muzeja, pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i UNESCO-a od 2011. godine godine usko povezana sa Internacionalnim danom muzeja  (18. maj ) ustanovljenim od strane ICOM-a (the International Councile of Museums), koji je uvijek fokusiran  na različitu muzejsku temu.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji (: pamćenje+kreativnost) = socijane  promjene“  upućuje na bogatstvo našeg istorijskog nasljeđa koje čuvaju muzeji te neophodnosti  pomirenja svoje tradicionalne misije sa kreativnosti s ciljem razvoja i transformacije kako publike tako i društva.

Program za ovogodišnju Noć Muzeja  još je u pripremi, ali su potvrđene realizacije izložbe „MOGU BITI GADNO STRPLJIV(A)/ I Can Be Outrageously Patient i koncert  pop benda Jinx, na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti.

Selektor izložbe je dr Predrag Terzić, teoretičar umetnosti i medija, a umjetnici koji će biti predstavljeni na izložbi su: Borjana Mrđa, Irena Sladoje, Viktorija Banda, Mila Panić, Radenko Milak, Mladen Miljanović,  Slobodan Vidović, Igor Bošnjak, grupa Tačka (Mladen Bundalo, Nemanja Čađo, Dajan Špirić, Dragan Inđić), Miodrag Manojlović, Bojan Stevanić, Nenad Malešević i Miroslav Stakić.

U  okviru prošlogodišnje Noći Muzeja 2012, učestvovalo je blizu 4.000  evropskih institucija, a  pojedinačni programi i aktivnosti  evropskih institucija kulture, privukle su preko 2 miliona posjetioca.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog